Mixtapes

Mixcloud Monday: Jon Doe One


De Belgische jazzscene floreert en verhult een brede, diepgaande laag muzikanten die jazz ademen en leven. In Gonzo (circus) #152 spraken we met drie generaties muzikanten. Hannes d’Hoine was één van hen. Hij maakte ook een mixtape.

‘Ik ben Hannes d’Hoine, componist, (contra)bassist, muzikant, elektronicaknutselaar uit Antwerpen. Ik ben de drijvende kracht achter Jon Doe One, en doe daarbij beroep op een groep van muzikanten uit Antwerpen zoals Elko Blijweert, Jeroen Stevens, Michaël Brijs en Han Stubbe.’

‘Al een kwart decennium ben ik actief in groepen en projecten allerhande (waaronder al 13 jaar bij DAAU, Die Anarchistische Abentunterhaltung), en maak ook muziek voor theater- en dansvoorstellingen. Het idee voor de plaat Small Numbers ontstond uit een samenwerking met Sohrab Hura (Magnum).’

‘Het schemert. Mijn favoriete tijd van de dag breekt aan. Ik schenk me nog een glas wijn in en puzzel nogal intuïtief een mixtape in elkaar. De avond valt en de autostrade ruist op de achtergrond. Ik kies Mouse On Mars als opener, met 2 (van de 3) titeltracks van Dimensional people (2018). Het was een van de eerste groepen die ik begin jaren 90 meteen goed vond toen ik elektronica “ontdekte”. Vandaag vind ik ze nog steeds steengoed. Een beetje zenuwachtige track, maar de nacht is jong. Het kan alle kanten uit. We zijn vertrokken.’

‘Mika Vainio, Ryuichi Sakamoto en Boards Of Canada gaan ook al lang mee in mijn platenkast en waren van grote invloed op mijn muzikale ontwikkeling, maar voor de rest zal ik me beperken tot recente(re) ontdekkingen en muziek van vrienden en muzikanten uit mijn wijde omgeving. Het dorp Antwerpen kent een vruchtbare grond.’

‘Ik houd van klanken die werelden oproepen. Dat kan abstract (Monsterose Deliciosa, Explosie-Uitzicht), met klassieke composities (Demon Geography, Variatons on a dead hare), dromerig (Dry in the rain, Cindy Vandekerkhove, Cindy’s supermarket), of met een beat die goed klinkt (Ahandu, Bleak Comfort). Het maakt mij allemaal niet uit, zolang het mijn verbeelding prikkelt.’

‘Ondertussen is het donker en ben ik klaar. Veel plezier ermee.’

Lees het artikel over Jazz in Vlaanderen in Gonzo (circus) #152!

Na zijn studie aan het conservatorium in Antwerpen trok Hannes d’Hoine alle muzikale registers open:
‘Je kunt jazz beleven in de diepte en in de breedte. Ik heb voor de breedte gekozen. Toch merk ik dat ik tegenwoordig sneller een jazzplaat durf op te zetten.’ 

Playlist

Mouse On Mars – Dimensional People part I & II
Félicia Atkinson – Monsterosa Deliciosa
Mika Vainio – Loihdittu
Elko Blijweert and Joris Caluwaerts – Demon Geography
Carla dal Forno – Dry in the rain
Ryuichi Sakamoto – Life, Life
Eric Thielemans and Billy Heart – Ahandu
Yves De Mey – Bleak Comfort
Boards of Canada – The smallest weird number
Blitzzega – Cindy Vandekerkhove
Crumar Young – Cindy Supermarket
Hiele – Explosie-Uitzicht-…
Tim Vandenbergh – Variations on a dead hare
Jon Doe One – Coda


Reacties