Mixtapes

Mixcloud Monday: Grauzone Festival


Net zoals bijvoorbeeld het recent gereanimeerde Sinner’s Day hanteert Grauzone hoe langer hoe meer een ruime definitie van de begrippen punk en post-punk.

De eersten takelden voor hun laatste editie onder meer MC50, John Cale en Claw Boys Claw op het podium; de Nederlanders doen hetzelfde met onder andere Shellac en The Messthetics, de facto de helft van Fugazi. Om de rekeningen te betalen en de zaal te vullen volstaat het al een tijdje niet meer om enkel in de new wave vijver te hengelen. Bovendien zijn wave acts, oude én nieuwe, die nog hele (The Cure) en halve (New Order) volksverhuizingen veroorzaken dun gezaaid. En onbetaalbaar. Grauzone speelt het niet alleen verstandig, maar ook uitgebalanceerd en daardoor spannend. Oude helden worden als vanouds afgewisseld met frisse namen en het stilistische spectrum gaat daarbij zelfs tot psych en techno.

Opwinding

Gevestigde en oudere cultnamen als Pink Turns Blue, Lee Ranaldo (een van de twee gitaristen van het ondertussen legendarische New Yorkse Sonic Youth) en Blixa Bargeld -de kraker-gone-Kunstenaar frontman van het industriële muziek Monument Einstürzende Neubauten- staan schouder aan schouder met aanstormend talent. Opwindendste namen van het moment zijn zonder meer Rendez Vous, The Blinders, Tempers en  Ancient Methods. Daarnaast introduceert Grauzone gewoontegetrouw beloftevolle en spannende acts zoals Charlie & The Lesbians, Snapped Ankles en Sink Ya Teeth. Zij vormen samen de ware reden om ook dit jaar af te zakken naar Den Haag.

Lethargie

Geen kwaad woord over de anciens, maar daarvoor komen we doorgaans de deur niet meer uit. Enige uitzondering hierop is Pink Turns Blue want ‘I Coldly Stare Out’, ‘Your  Master Is Calling’ of ‘Catholic Sunday’ van deze Duitse postpunkband willen we na al die jaren nu eindelijk wel ook ‘ns live horen. In 1994 hield de band rond Michael Jogwer op te bestaan, maar in 2004 speelden ze onverwacht een aantal reünieconcerten met de originele line-up en tegenwoordig staan ze er, weliswaar in een nieuwe samenstelling, terug.

De (muzikale) lethargie waaronder Groot-Brittannië al een aantal jaren gebukt leek te gaan lijkt met een nieuwe golf opwindende postpunkbands zoals Fat White Family en recenter vooral Idles en Shame voor een stuk te zijn verdwenen. The Blinders uit Manchester mogen gerust aan dat rijtje worden toegevoegd. Live staan ze voor een explosieve mix van het beste uit de Britse muziekgeschiedenis met vooral The Fall, The Stooges, Nick Cave en Killing Joke als vaak aangehaalde ankerlijnen.

Hooliganfactor

Energiek, luid, furieus en met een hoge hooliganfactor is ook de postpunk van het Parijse viertal Rendez Vous. Wie ons niet gelooft, raden we met plezier de video aan van ‘Distance’, het titelnumer van hun tweede ep uit 2016. Die kreeg nu een vervolg met het debuutalbum ‘Superior State’, dat niet alleen in thuisland jubelende recensies kreeg.  Rendez Vous is een kolfje naar de hand voor wie nog steeds opveert bij het meest stuwende van Joy Division, The Sound, Bauhaus of recenter Soviet Soviet, Protomartyr of Vietcong/Preoccupations.

Voor elektronica moet de geïnteresseerde bezoeker zijn bij Lebanon Hanover (een Duitse cold wave duo dat er ook al bij was op de eerste editie in 2013) en het Spaanse Fatamorgana, maar nog meer bij Tempers, een tweetal uit New York dat in 2015 aan het raam kwam piepen met het prima debuut ‘Services’ op het momenteel erg hippe Berlijnse label aufnahme + wiedergabe. Daarop laten ze onderkoelde en tegelijkertijd sensuele synthpop horen die zeker ook fans van het populairder wordende Boy Harsher moet kunnen bekoren.

Beuken

Dansend de nacht in kan met de techno van de Nederlandse techno-veteraan Rude 66 en het Duitse Ancient Methods, maar het is vooral de laatste die ons op basis van zijn vorig jaar verschenen albumdebuut ‘The Jericho Records’ nieuwsgierig heeft gemaakt. Met Ancient Methods heeft het festival de beste en relevantste techno-act van het moment op de affiche gezet. Na het vertrek van Conrad Protzmann is Ancient Methods het soloproject geworden van Michael Wollenhaupt en die laat op dat debuut horen dat zijn techno tot het hardere kamp van het genre mag worden gerekend. Industriële invloeden, snippers Electronic Body Music en dark ambient, plus gastbijdrages van onder meer Dominick Fernow (Prurient, Vatican Shadow), Regis, Orphx en zelfs King Dude maken het geheel compleet en zorgen ervoor dat ‘The Jericho Records’ niet de zoveelste beukende techno-release is.

Als surplus voor al dat live-geweld heeft Grauzone ook dit jaar verder nog film (‘This Image Is Rotten’ over Public Image Ltd.) in de aanbieding, een symposium (met sprekers Blixa Bargeld en Steve Albini) en een retrospectieve tentoonstelling over, van en met Genesis Breyer P-Orridge, van Throbbing Gristle en Psychic TV-faam.

Meer info

Grauzone Festival – zaterdag 9 februari 2018 – Het Paard, Den Haag
www.grauzonefestival.nl

Playlist

Einstürzende Neubauten – Armenia
Lee Ranaldo – Moroccan Mountains
Snapped Ankles – Drink and Glide
Pink Turns Blue – I coldly Stare
Lebanon Hanover – Gallowdance
Tempers – Strange Harvest
Lebanon Hanover – Babes Of The 80s (Tobias Bernstrup Remix)
Tempers – Killing For Company
Sink Ya Teeth – Substitutes
Rendez Vous – Distance
The Blinders – Brave New World
Shellac – My Black Ass
Lee Ranaldo – Circular (Right As Rain)
Rude 66 – Paranoia
Ancient Methods – Walking On Cursed Soil


Reacties


  1. Naam
    Philip
    Bericht

    Dank

Er zijn geen reacties mogelijk.