Audio

Mixcloud Monday: Dunk!Festival 2017


Het Dunk!festival is al meer dan tien jaar Europees marktleider in het amalgaam van genres genaamd postrock. Ook de affiche van dit jaar is weer smullen. Van ingetogen tot magistraal.

Onze Geluidsarchitect selecteerde zijn acht kleppers van het Dunk!festival. Artuur Bruwier, medewerker van het festival, koos nog een paar andere kleppers en maakte er een mixtape van.

Halma
Het Duitse Halma maakt uitgepuurde, minimalistische composities, van ambientrock tot instrumentale slowcore. Ideaal om net na de middag te ondergaan in een warme festivaltent. Bij de platenverkopers op het festival zul je trouwens de stand van Kapitän Platte vinden, hun platenlabel.
Barst
Tekent ook present: het Gentse Consouling Sounds, dat een aardig deel van de line-up mag invullen. Het is onder meer uitkijken naar Barst, het alter ego van Bart Desmet, die met de ingenieuze trip ‘The Western Lands’ de slowburner van 2016 maakte.
Spurv
Het Dunk!festival heeft op elk van de drie dagen wel een grote naam, maar de affiche gaat vooral in de breedte: straffe maar obscure bands krijgen de kans om zichzelf te presenteren in optimale omstandigheden en aan een groter (en wellicht ook ontvankelijker) publiek. Een goede zaak voor bands als het Spurv: barokke postrock gedijt nu eenmaal beter op een festivalpodium dan in een kleine club.
PG.Lost
Deze Zweden zijn de koningen van de subtop: onbekend voor het grote publiek, maar live en op plaat even imposant als de grote namen. Pg.lost vindt al vier platen lang het perfecte evenwicht tussen vakmanschap en heftige emoties.
God Is An Astronaut
Het Dunk!festival onderscheidt zich niet alleen muzikaal, maar ook op het vlak van licht (sic). En dat is goed gezien: postrock kan niet zonder de intensiteit van de fysieke beleving, en dus is het zaak de zintuigen maximaal te prikkelen. De show van God Is an Astronaut, net zoals pg.lost een vaste waarde op het festival, is dé gelegenheid voor de intussen legendarische Dunk!lichtman om alle registers open te trekken.
Lost In Kiev
De energieke, compacte nummers van het Franse Lost In Kiev waren eerder al een ontdekking op het Dunk!festival. Ze vonden onderdak bij Dunk!Records, en dit jaar keren ze terug op het festival met een nieuwe plaat.
Stearica
Ruwer gaat het eraan toe bij het Italiaanse Stearica: zij gaan voor de directe emotie, met snedige instrumentale noiserock. Uitschieter in hun discografie blijft het twee jaar oude ‘Fertile’, met gastbijdragen van onder meer Scott ‘Girls Against Boys’ McCloud en Colin Stetson.
Swans
En tot slot, welja, Swans. Zeggen dat hun comeback een geslaagde zet was, is een understatement van formaat. Alleen begon er een beetje sleet te komen in de formule. Hun meest recente plaat is een schoolvoorbeeld van een sequel: gemaakt volgens het beproefde concept, maar dan luider, grootser en epischer. Ook voor Swans zelf is het tijd om af te sluiten, en dat doen ze – hoe kan het ook anders – in epische stijl, met een eindeloze afscheidstournee die begint in de clubs en eindigt op de zomerfestivals. Hun verschijning op het Dunk!festival is hoe dan ook uitstekend nieuws: hun liveshows zijn niet alleen pokkeluid maar ook retestrak. En episch, of hadden we dat al gezegd?

Praktisch

Het Dunk!festival vindt plaats in Zottegem, van 25 t/m 27 mei. Alle informatie en tickets zijn te vinden op www.dunkfestival.be.


Reacties