Mixtapes

Mixcloud Monday: Aloardi Festival


Komend weekend vindt in Rotterdam het Aloardi Festival – Peruvian New Music & Art plaats. Kunstenaar en curator Janneke van der Putten geeft een woordje uitleg bij het programma en maakte ook een mixtape. Laat je verrassen!

De tweede editie van het ‘Aloardi Festival – Peruvian New Music & Art’ maakt deel uit van een culturele uitwisseling tussen Lima en Rotterdam en is een onderdeel van het Aloardi Exchange Program 2017. Het festival omvat een allround programma dat bestaat uit een tentoonstelling, een symposium, video screenings, uitmondend in een verleidelijke mix van exclusieve live optredens en DJ sets.

In deze mixcloud geven we je een voorproefje van de uitgenodigde hedendaagse Peruaanse artiesten en musici, die elk een ander aspect van de huidige Peruaanse ondergrond belichten. Zoals harpist en zangeres Isabel Huayanay, die de fascinerende Andes-folk uit de hooglanden aanbiedt, Wilder Gonzales Agreda met kosmische elektronica, Tica met harsh pop, Dj Sonido Martines met zeer dansbare chicha/cumbia, DJ Pira Lemu mixt huyano en andere traditionele Andesstijlen en Dengue Dengue Dengue met tropische bas. Voor het festival presenteert Jonathan Castro psychedelische posters en Felipe Del Aguila presenteert zijn tentoonstelling ‘Connection – Disconnection’, gebaseerd op stedelijke interventies tijdens zijn verblijf in Rotterdam.
Dit bijzondere project is geïnitieerd door de Nederlandse kunstenaar Janneke van der Putten en is een spin-off van haar artist-in-residence periode in Peru, 2015. Daar verbleef zij bij Aloardi in Lima, waar sinds 2004 artiesten van over de hele wereld zijn verwelkomd om in het artist-in-residence programma te werken.

Sinds 2016 hebben Peruvianen op hun beurt geen toeristenvisum meer nodig om het Schengen-gebied te betreden, wat culturele uitwisseling uiteraard een stuk eenvoudiger maakt. Daarom besloot Janneke van der Putten in 2016 samen met Peruaanse kunstenaar en Aloardi-stichter Chrs Galarreta en met de steun van kunstenaar Gabriel Castillo, het Aloardi Exchange Program op te zetten. Met het Aloardi Festival vieren zij deze ongewone en unieke wederzijdse culturele uitwisseling en nodigen ze Peruaanse kunstenaars uit naar Nederland.

 

Tracklist

1. ISABEL HUAYANAY : Si tú me quisieras
2. TICA : Gloria roja
3. WILDER GONZALES AGREDA : Post-drone party
4. DENGUE DENGUE DENGUE : Guarida (feat. Sara Van)
5. PIRA LEMU : Tialia 127 (edit for Aloardi)
6. TICA : De algún color tu nada
7. ISABEL HUAYANAY : Piedrecita del río
8. DENGUE DENGUE DENGUE : Murdah
9. PIRA LEMU : Fast Pucallpa 1987 (edit for Aloardi)
10. WILDER GONZALES AGREDA : Maldición contra los criollos, arribistas, caviares y fachos de todos los tiempos

Over Aloardi

Aloardi is een van de eerste onafhankelijke labels/platforms in Zuid- en Midden-Amerika. Aloardi begon in 1998 met het verspreiden en produceren van experimentele muziek, audiovisuele kunst, geluidsgerelateerde interventies, internetradio en alternatief akoestisch onderzoek. Het hoofdkantoor in Lima biedt onderdak aan workshops, een residentieprogramma en een mediatheek.

Over Pantropical

Pantropical is een gig/club/dansserie gericht op de ruwe rafelranden van tropische muziek, folklore, moderne clubmuziek, wereldwijde bas en meer.

Dit project is mogelijk gemaakt door WORM, de stad Rotterdam en CBK Rotterdam, in samenwerking met Aloardi en Idraola, en ondersteund door Pantropical.


Reacties