Geluid

Tangerine Dream

Miracle Mile (OST)

Artiest:Tangerine Dream
Titel:Miracle Mile (OST)
Label:Fire
Distributeur:Konkurrent

www.firerecords.com

Tangerine Dream is altijd al een band geweest die muziek heeft gemaakt die perfect kan passen bij films. Dat deden ze dan ook meer dan eens, waaronder voor ‘Miracle Mile’, een post-apocalyptische film van Steve De Jarnatt uit 1988.

De release van de gelijknamige soundtrack dateert uit 1989, toen Tangerine Dream met oprichter Edgar Froese en Paul Haslinger (tussen 1985 en 1990 belangrijk lid, en daarna vervangen door de zoon van Froese) twee sterkhouders in de bezetting had.

De muziek is geïnspireerd door de soundtracks die John Carpenter voor zijn films ‘Assault On Precinct 13’ en ‘Escape From New York’ had gemaakt. Die waren echter geïnspireerd op eerder werk van Tangerine Dream zelf, zodat we net zo goed van wederzijdse kruisbestuivingen kunnen spreken.

Net als bij de muziek van John Carpenter, die ook op zichzelf aangenaam is om te beluisteren, is dit ook het geval met deze klankband. Zonder dat we ooit van de film hoorden, laat staan dat we er fragmenten uit zagen, is de muziek heerlijke synthesizergestuurde kraut en orkestrale filmmuziek, opgedeeld in elf stukken.

Daarvan is alleen opener ‘Teetering Scales’ tenenkrommend met die irriterende synthfluit. De overige tien nummers klinken echter als vintage Tangerine Dream, met ‘People In The News’ als Carpenter-hoogtepunt.

Reacties