Geluid

Kaja Draksler & Matīss Čudars

Miniatures From our Living Room

Artiest:Kaja Draksler & Matīss Čudars
Titel:Miniatures From our Living Room
Label:Self Release
Distributeur:Import

kajadraksler.com

Eind 2013 gooide pianiste Kaja Draksler hoge ogen met haar soloplaat The Lives of Many Others. Nu trekt ze met de Young VIPs-tour door het land met twee duo’s, de een met drummer Onno Govaert, de ander met gitarist Matīss Čudars. Met Čudars nam ze rond de jaarwisseling Miniatures From Our Living Room op. En inderdaad, opgenomen in de huiskamer. Maar dat doet niks af aan de kwaliteit van de plaat.
Beide musici beheersen hun instrument uitstekend. Dat leidt tot improvisaties waarbij ze elkaar op de voet volgen, opjagen en een avontuurlijk samenspel neerleggen. Gelukkig draait de virtuositeit nooit om het vertoon. Ze zoeken soms zelfs de eenvoud op. Dat levert een uitgebalanceerde plaat op.
Niet alle stukken zijn even sterk. Soms voelt de muziek aan als een stuurloze zoektocht die net te lang duurt. Die momenten zijn zwanger van potentie. Jammer genoeg wordt dat niet verwezenlijkt. Naast piano en gitaar klinken er fluitjes, belletjes en speeldoosjes. Hier en daar een ietwat overtollig effect maar vaak is het een sterke toevoeging.
Sommige stukken doen denken aan de klank en het spel van Draksler haar eerdere soloalbum. Maar het duo experimenteert ook met klank. ‘Pluto’ bijvoorbeeld, waarbij piano en gitaar niet meer klinken als piano en gitaar en het eerder om textuur draait dan de ontwikkeling van een thema.
Draksler en Čudars hebben een plaat afgeleverd met wonderlijke momenten en spannende improvisaties. De elf miniaturen zijn prachtige inkijkjes in wat dit duo in huis heeft. Maar het is vooral een plaat die nieuwsgierig maakt naar meer.

Reacties