MIND THE GAP NIGHTS: Vertical Cinema – Hybride films voor verticale architectuur


Kantel de film 90 graden, bouw een scherm van 12 meter hoog, en laat 10 nieuwe verticale films maken door vooraanstaande experimentele beeld- en geluidmakers. Print ze op 35 mm en vertoon ze in een kerk.

Vertical Cinema - Foto: Sonic Acts/Kontraste

Vertical Cinema – Foto: Sonic Acts/Kontraste

Dat is precies wat Sonic Acts deed voor het Kontraste-festival in Krems. Daar ging afgelopen oktober ‘Vertical Cinema‘ in premiere, in het omhoog strevende middenschip van de middeleeuwse Minoritenkirche. Op 24 januari 2014 is het programma te zien tijdens het International Film Festival Rotterdam (IFFR) in de voormalige Arminiuskerk. Een gesprek met initiatiefnemers Gideon Kiers en Lucas van der Velden.

Kantelen
Wat is ‘Vertical Cinema’?
Lucas van der Velden: “‘Vertical Cinema’ is een bijzondere collectie audiovisuele werken voor een bijzonder vertoningsformaat. De Engelse muziekjournalist Nick Cain verwoorde het wel mooi: hij zei dat Vertical Cinema voor hem de eerste filmscreening was waar aan de deur oordopjes werden uitgedeeld. Het is niet alleen bewegend beeld, maar ook geluid. Het zijn heel fysieke immersieve werken, grotendeels gemaakt door duo’s van beeld- en geluidmakers. Het is dus niet alsof je naar de film gaat, maar meer alsof je naar een liveperformance gaat.”

Lees het volledige interview in Gonzo (circus) #119.
Alles over de Mind The Gap Nights.


Reacties