Mind The Gap #140


Mind The Gap #140 bevat niet alleen premières maar ook veel woede. De politiek onzekere tijden drukken een stempel op de muziek, van Brazilië tot Tunesië. En ook in het Westen zoeken muzikanten naar wegen van verzet tegen het neoliberale laatkapitalisme: met orgelmuziek of juist rauwe noiserock. Allemaal te horen op editie #140 van onze Mind The Gap-compilatie!

1. Rakta
Falha Comum

Falha Comum (La Vida Es Un Mus)

Braziliaans duo dat ons met de neus op de politieke feiten drukt en Brazilië met al zijn pijnpunten blootlegt. Muzikaal brouwen zij een hypnotisch en vooral zwaar psychedelische sfeer. Daardoor is het moeilijk Rakta vast te grijpen, maar tegelijk kun je ze niet loslaten. Een band met een geluid en interview dat onder je vel kruipt.

Lees meer in Gonzo (circus) #153

2. Jas Shaw
Lecturing Birds On How to Fly

Exquisite Cops (Delicacies)

In 2018 werd het stil rond het duo Simian Mobile Disco omdat Jas Shaw ernstig ziek was. Op de goede dagen tijdens het lange en onzekere genezingsproces werkte Shaw in zijn studio langzaam aan dit gigantische soloproject: 25 tracks verspreid over negen singles en een album. Een prachtig werkstuk waarbij de danceritmes vooropstaan en de levenslust uit de plaat springt.

3. Smalts
Werktitel 4

RadioNome… (Blowpipe)

‘RadioNome…’ is volgens onze medewerker Peter Bruyn een opmerkelijk stukje Hollandse popgeschiedenis, polderend tussen de commerciële hitmuziek van de vroege jaren 1980 en de experimentelere en radicalere Ultra. Als smaakmaker kun je Smalts uit 1982 beluisteren: het project met Minny Pops’ Wim Dekker op synths en Pieter Mulder op gitaar. 

Lees het hele verhaal in Gonzo (circus) #153

4. Floating Spectrum
Inner island

A Point Between (Temporary Residence Limited)

Dit wordt de mooiste plaat van het najaar. De in Taiwan geboren, maar in Berlijn wonende componiste Mei-Fang Liau, brengt als Floating Spectrum met ‘A Point Between’ een werk van een prachtige, fragiele, emotionele en structurele diepte. Met synths en alledaagse objecten creëert ze meeslepende sonische kunstwerken.

5. Ross Alexander
Ancient Kasbah Lays In Ruin

Memorias Vol.2: High Atlas to The Sahara Desert (Discrepant)

Ross Alexander ging in 2018 naar het Hoge Atlas-gebergte en de Sahara om in een oase vlak bij de Algerijnse grens een bijeenkomst van nomadische muzikanten bij te wonen. Hij maakte er geluidsopnames om later in de studio te bewerken en te verwerken tot nieuwe composities. Het resultaat is een zinderende ambientplaat.

6. Remo Seeland
Body Innovation

Hollow Body (Hallow Ground)

Het label Hallow Ground groeide het voorbije jaar uit tot de ultieme ambient drone-smaakmaker. De labelbaas acht de tijd rijp om nu zelf met een plaat te komen. Remo Seeland legt de lat hoog. ‘Hollow City’ werd bijna volledig uit fieldrecordings opgebouwd en valt op door zijn basrijke drones, langzame beats en orgels. ‘Body Innovation’ is gewoon weer een dark ambient-topper zoals we het gewend zijn van het label.

Op de hoogte blijven van onze mixtapes? Schrijf je in op onze e-nieuwsbrief!

7. Stefan Fraunberger
Impromptus

Quellgeister#3 Bussd (Morphine Records)

Maar liefst vier albums dropt Morphine Records dit najaar. De eerste is ‘Quellgeister#3 Bussd’ van de Oostenrijker Stefan Fraunberger. Op een orgel dat hij vond in de Roemeense stad Bussd, en intussen langzaam wordt verteerd door de natuur, doet hij archeologisch geluidsonderzoek. In dit derde deel van zijn ‘Quellgeister’-project onderzoekt Fraunberger de vergankelijkheid van natuur en cultuur. Dit boeiende verhaal resulteert in orgeldrones.

8. Mazen Kerbaj
Dance Music for Lazy People

Solo Trumpet Vol. 2.2 Cuts, Overdubs, Use of Electronics (Discrepant)

Op het visitekaartje van de Libanees Mazen Kerbaj staat te lezen: comic book-artiest, grafisch vormgever en free jazz improvisator. Veertien jaar geleden debuteerde Mazen Kerbaj met ‘Brt Vrt Zrt Krt’. Om de verstreken tijd goed te maken brengt hij meteen twee albums uit dit najaar. De titels van ‘Solo Trumpet Vol. 2.1 No Cuts, No Overdubs, No Use of Electronics’ en ‘Solo Trumpet Vol. 2.2 Cuts, Overdubs, Use of Electronics’ maken meteen de opzet duidelijk. ‘Dance Music for Lazy People’ is een langgerekte bijna monotone, meditatieve trompetdrone.

9. Upperground Orchestra
Barene

Euganea (Morphine Records)

Fusion, jazz en Venetië komen samen bij Morphine Records-labelbaas Rabih Beaini en zijn kompanen. Denk aan klassieke en hedendaags gecomponeerde muziek, experiment, free jazz en elektronica.

10. Khan El Rouh
Mount Qaf

Under Frustation Vol.2 (InFiné/Shouka)

Arabstazy is een multidisciplinair artistiek platform gewijd aan de verbinding tussen erfgoed, identiteit, cultuur en digitale kunst in de Arabische wereld. Met de driedelige reeks ‘Under Frustation’ presenteert het Tunesische collectief een nieuw Noord-Afrikaans en Midden-Oosters futurisme vrij van kolonialisme. De meeste artiesten op ‘Under Frustation’ werken in ballingschap aan een nieuwe artistieke taal. Zo verblijft de Syriër Khan El Rouh in Zweden. Hij combineert erfgoed met nieuwe technologie en klanken.

De Mind The Gap – covers zijn telkens kleine kunstwerken van onze art director Janine Hendriks en onze vormgevers Thomas & Jurgen. Ontdek ook hun andere werk door op de links te klikken!

11. Eye Flys
Crushing of the Human Spirit

Context (Thrill Jockey)

Smerige en rauwe noiserock, dreigend en bedwelmend, dat is het werk van Eye Flys. De strakke drums, bedrieglijk ingewikkelde arrangementen en subtiele melodie zorgen voor een puur en direct geluid.

12. Lysistrata
Boot On A Thistle

Breathe In/Out (Luik Records)

‘Post zowat alles’ staat er te lezen op de Twitterpagina van deze jonge Franse band. Sublieme post-math noise indie rock is een goede beschrijving van het totaalgeluid van deze jongelui. Voeg daar nog grillig experiment aan toe, en wij zijn verkocht. Een fris gitaarduet uit de Franse ondergrond.

13. LINGUA IGNOTA
Day of Tears and Mourning

CALIGULA (Profound Lore Records)

‘CALIGULA’ behoeft geen woorden. De teksten zijn duidelijk. De woede die je voelt ook. LINGUA IGNOTA schreeuwt het onrecht en de gruwel van zich af. In ‘Day of Tears and Mourning’ is de stem een overlever.

Lees het interview in Gonzo (circus) #153


Dit artikel verscheen eerder in GC #153.

Koop deze editie in onze webshop!

Reacties