MIND THE GAP #136

Katrien Schuermans maakte een selectie met elf bijzondere tracks van voor Mind The Gap #136.

Katrien Schuermans luisterde zich opnieuw een slag in de rondte: van oost naar west, van noord naar zuid; van folk tot woelige verzetsklanken en van experimentele elektronica tot dansvloervullers. Ze maakte een selectie met elf bijzondere tracks van voor Mind The Gap #136.

1. Geneva Skeen
Los Angeles Without Palm Trees

A Parallel Array Of Horses

ROOM40

Ze speelt met natuurelementen zoals stemflarden, een zomernacht, vleermuizen, en eigen gecomponeerde elektronische muziek. Alles stapelt ze tot een grillige auditieve rotsformatie waarin sonische schoonheid onzichtbaar verpakt zit. ‘A Parallel Array Of Horses’ grijpt je achteloos door de geluiden die Geneva Skeen gebruikt. Soms alles verborgen, dan weer openlijk in wat het is. Het is een proces in alles wat Skeen doet: het eindige van het fysieke landschap plaatsen tegenover de oneindige digitale representatie. Te ontdekken.

2. Croatian Amor
Into Salt (ft. Alto Aria)

Isa

POSH ISOLATION

Loke Rahbek is allang geen onbekende meer. Iedere keer opnieuw, welk project Rahbek ook voorstelt, weet hij opnieuw te beroeren, indruk te maken en je verbijsterd achter te laten. ‘Isa’ beluister je met de mond open, verbaasd om alle ingetogenheid die Rahbek alweer etaleert. Een plaat die je grijpt en je door de nacht haalt. Net zoals het in 2017 verschenen ‘Love Means Taking Action’. Maar dan nog net een tikje indrukwekkender en melancholischer.

3. ZULI
Nari (ft. Abyusif, Mado $am, Abanob, R-Rhyme)

Terminal

UIQ

Je kinderjaren in Londen doorbrengen en nadien verhuizen naar Egypte laat blijkbaar muzikale eigenzinnigheid na. ZULI speelt met jungle, drum-’n-bass en hiphop. Hij weert alle traditionele geluiden uit zijn muziek. En waarom ook niet. ZULI brengt het beest de dansvloer op en friemelt zich een weg in de hedendaagse experimentele clubcultuur. Live is het des te monsterlijker. Een naam voor de toekomst?

4. Markers
Marine Parlance

Heaven In The Dark Earth

GOD UNKNOWN

De twee heren van het nieuwe Londense duo Markers, Jason Carty en Jodie Cox, verdienden eerder al hun sporen in mathrock, maar legden nog nooit zo hun muzikale ziel bloot. Zonder ritmesectie, zonder gezang en met slechts twee gitaren, waarbij elke noot de liedstructuur verder ontgint. ‘Heaven In The Dark Earth’ zindert tussen akoestisch en mathrock in. De complexiteit van het ene in combinatie met de puurheid van het andere. Liedjes met plotwendingen, uitgesponnen verhalen die je op sleeptouw nemen. En dat alles puur, zonder enige distortie of wanklank. Prachtig.

5. Hoera.

GRANVAT
Hoera. is een van de vele projecten van de gebroeders Bert en Stijn Cools, die ook het platform Granvat beheren. Samen met Dries Laheye brengen ze met puzzelstukken uit jazz, soundscape en filmmuziek een uiterst beheerst, op improvisatie en compositie gestoeld. Een late ontdekking.

6. Slumberland
Lines

Sea, Sea, Sea Drifter / See, See, See Drifter

CONSOLING SOUNDS

Slumberland is niet meer het soloproject van Jochem Baelus. Het eenmansproject heeft twee drummers – Alfredo Bravo (Flying Horseman) en Frederik Meulyzer (Stray Dogs) – in dienst genomen en klinkt furieuzer dan voorheen. Misschien doordat de plaat tussen de tulpen werd opgenomen of omdat Radwan Ghazi Moumneh – Jerusalem In My Heart en vaste geluidsengineer voor Constellation – achter de knoppen zat? Hoe dan ook, Slumberland staat stevig verankerd in de zwalkende zee die golven van hypnotische postpunk en vervormde exotica in de verdronken rock-’n-roll op ‘Sea, Sea, Sea Drifter / See, See, See Drifter’ gooit. Een plaat als tegenwicht voor de hedendaagse rockdoemdenkers die je deep down under brengt.

7. Farai
This Is England

Rebirth

BIG DADA

Yeah! Rebellie en opstand. Meer dan veertig jaar nadat de eerste Britse punkplaat anarchie in het leven riep. Een jaar nadat de Britse regering de jongeren in de steek liet en het No Future-verhaal opnieuw leven werd ingeblazen. Het geroep komt niet uit de blanke arbeidersklasse, maar wordt gevoed door de kinderen van de Afrikaanse diaspora die opgroeien in de buitenwijken.

8. Saba Alizadeh
Scattered Drops

Scattered Memories

KARLRECORDS

Geboren in Teheran als kind van de tar- en setarvirtuoos Hossein Alizadeh, en natuurlijk zelf ook een begenadigd kamancheh-muzikant. Maar Saba Alizadeh wil meer. Na zijn studie experimentele geluidskunst probeert hij zijn traditionele achtergrond te mengen met experimentele elektronica. Hij zoekt naar een juiste balans en helt op ‘Scattered Memories’ vaak over naar een hedendaagser geluid. Wanneer hij, zoals op ‘Scattered Drops’, de juiste balans tussen het oude en het nieuwe vindt, onderscheidt hij zich van de massa. Desalniettemin is ‘Scattered Memories’ een mooie plaat die oud en nieuw wonderlijk harmonieus samenbrengt.

9. Sarah Louise
Ancient Intelligence

Nighttime Birds And Morning Stars

THRILL JOCKEY

Sarah Louise manipuleert haar rauwe op de elektrische gitaar gespeelde geluid dusdanig dat je gewoon niet meteen herkent dat er slechts met een gitaar gespeeld wordt. Een virtuositeit die gretig speelt met Appalachiaanse folkmuziek, hedendaags klassiek, spirituele jazz en new age. Een combinatie waar je soms liever niet aan begint. Tot je zomaar ‘Nighttime Birds And Morning Stars’ geserveerd krijgt. Want net die veelvoud aan manipulaties, zonder dat er aan liedjes wordt ingeboet, maakt dat elk nummer iedere keer een ander laagje blootgeeft. En Sarah Louise heeft er heel veel verstopt.

10. Powder
New Tribe

Powder In Space

BEATS IN SPACE

Een geheime tip. Deze Japanse dj (Moko Shibata) mocht al meerdere malen voor Tim Sweeneys Beats In Space-radioprogramma een mix maken. En nu een album, een dj-plaat waar ze ook eigen tracks op heeft verstopt. ‘New Tribe’, een heerlijke, vrolijke dansvloervuller die misschien niet meteen de diversiteit van Powder blootlegt, maar wel haar vakkundigheid als beatmaker. Heerlijke dansplaat.

11. Nkisi
IV

7 Directions

UIQ

Alles wat je over Nkisi en deze plaat wilt weten lees je vanaf pagina 18. Het enige dat daar nog aan toegevoegd kan worden: ‘7 Directions’! WAT! EEN! PLAAT!

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!