Mind The Gap #132


Katrien Schuermans luisterde zich opnieuw een slag in de rondte: van oost naar west, van noord naar zuid; van techno tot stoner en van hardcore tot Koreaanse klanken. Ze maakte er een selectie met 14 bijzondere tracks van voor Mind The Gap #132.

1. Bad Breeding
Abandonment

Abandonment
ONE LITTLE INDIAN
Politiek engagement in een hardcore-jasje. Bad Breeding vertaalt de oerkreet van de Britse arbeidersklasse in meezingbare strijdliederen en geeft niet op. Integendeel. De band vindt zijn thuis bij One Little Indian, wat niet meteen het meest logische label hiervoor lijkt. Lees ook het interview in Gonzo (circus) #145.

2. Black Rainbows
The Sacrifice

Pandaemonium
HEAVY PSYCH SOUNDS
Het Italiaanse Black Rainbows dropt al sinds 2007 vette stoner dat klinkt als de bastaardzoon van Black Sabbath en Fu Manchu. Het verdient alleen al een plaats in Mind The Gap #132 vanwege dat likkebaardende refrein van ‘The Sacrifice’.

3. Saint Abdullah
Friday Nights (Secret Song)

Stars Have Eyes
PTP
Na Boomarm Nation presenteert het kleine PTP uit New York Saint Abdullahs muzikale interpretatie van politieke onrust en westerse bemoeienis met Iran. Het vuur brandt, de woede woedt en het duo plakt allerlei geluidsfragmenten achter elkaar tot een rijkelijk diep, slachtoffervrij, dub-omgeven slagveld.
Lees ook het interview in Gonzo (circus) #145.

4. Madben
Reminiscence

Fréquence(s)
ASTROPOLIS
De jonge Parijzenaar Madben mag Laurent Garnier zijn mentor noemen. Op dit album eert hij de techno-pioniers en zoekt hij naar de link met het heden. Het resulteert in fijne, sfeervolle techno-nummers en toekomstige rave-hymnes, maar staat vooral bol van heerlijk dansbaar geluid, met een knipoog naar de Duitse grootmeester Apparat.

5. VIOLENCE
Abandoned Phoetus Further Obscured To Impregnate The Garden With Impotence

Human Dust to Fertilize the Impotent Garden
PTP
Afgestoft. Een plaat uit 2017 van onder op de stapel gehaald na het interview met VIOLENCE in Gonzo (circus) #144. Omdat je soms moet teruggaan om vooruit te denken. Net als Saint Abdullah mag ook VIOLENCE PTP zijn thuishaven noemen. Begrijp de hint en check dat label.

6. Lybes Dimem
Saas

Syncleft Chronem
SVS
Dit is fenomenaal. Een album dat stuwt en graait, als een ruwe en grauwe kater. Een album waarbij je de luidsprekers inwipt om alle bassen je onderhuids te laten vibreren. Een soundbath heet dat tegenwoordig en je betaalt er meer geld voor dan dit album je kost. De visuele kunstenaar en artiest Lukas Rehm is vingerlikkend detailrijk in zijn muzikale perfectie en uitgewerkte groezelige beat-structuren. In het Engels leest het als het Berlin Atonal- of Bozar Electronics-programmaboekje. Je weet genoeg.

7. Seabuckthorn
What The Shepherds Call Ghosts

A House With Too Much Fire
BOOKMAKER RECORDS
Seabuckthorn oftewel duindoorn is naar verluidt helemaal niet lekker. De eenzame gitarist en multi-instrumentalist Andy Cartwright (met dezelfde naam) zet wel meteen al je smaakpappillen op scherp. Hij varieert op zes of twaalf snaren en gebruikt ze vlijtiger dan je oud-leraar gitaar. Deze ergens in de Zuiderse Alpen wonende Brit etaleert een prachtig, expressief ambient-verhaal op dit album.

8. Kate NV
кто WHO

для FOR
RVNG Intl.
Bij RVNG Intl. hebben ze de laatste maanden een zwak voor meisjes met mooie stemmen en experimentele ambient-klanken. De Russische Kate NV (Kate Shilonosova) brengt dromerige avant-pop en laat zich inspireren door Oosterse zeemzoete rozigheid.
Lees ook het interview in Gonzo (circus) #145.

9. Park Jiha
Communion

Communion
GLITTERBEAT
Dan is er plots iemand als Park Jiha die vanuit Zuid-Korea de Westerse zielen raakt met het mooie ‘Communion’. Een wereld van nieuwe klanken en instrumenten ontluikt. Net zoals de titeltrack zich ontplooit en langzaam een schoonheid ontrafelt die je eeuwig bij blijft.
Lees ook het interview in Gonzo (circus) #145.

10. Chafik Chennouf & Katsunori Sawa
No Divine Saviour

Caused Corruption & Spilled Blood
VOIDANCE
Chafik Chennouf woont in Nederland en is de bezielende kracht achter Leyla Records. Katsunori Sawa woont in Japan. Niets verraadt meteen de vreemde klanken op het onrustige klankentapijt van dit duo. ‘Caused Corruption & Spilled Blood’ is een meditatie over de menselijke destructie en confronteert ons met de lelijke kant van ons bestaan. ‘No Divine Saviour’ maakt duidelijk dat wij er alleen voor staan. Het provoceert, en laat je verder afglijden naar het vagevuur van de abrahamitische religies waar de twee heren hun inspiratie vandaan haalden.

11. Aïsha Devi
Aetherave

DNA Feelings
HOUNDSTOOTH
Een ingehouden rave. Meditatie als belangrijkste invloed. Een persoonlijke zoektocht in klank gevangen. Aïsha Devi blijft verbazen en groeien. Als muzikante. Als performer.

12. Ben Bertrand
Orion Molecular Cloud

NGC 1999
LES ALBUMS CLAUS
Ben Bertrand kroop op het podium van het Brusselse les ateliers claus om ‘NGC 1999’ in te blikken. Adembenemende minimale bass-clarinet-variaties, omgebouwd tot met geluidseffecten betoverende klanktapijten die zijn geïnspireerd door Steve Reich en Terry Riley. Modern-klassiek laat iemand al vallen. Bovenal hypnotisch.

13. Good Luck In Death
Fire Dreams And Reveries

They Promised Us A Bright Future, We Were Content With An Obscure Past
NAHAL RECORDINGS
Die zomer dat de Franse Mondkopf (Paul Régimbeau) met Oiseaux-Tempête op tournee ging, ontdekte hij een muzikaal verwantschap met de Libanees Charbel Haber. Oefensessies mondden uit in een album dat de eerste lp wordt van het splinternieuwe multimediaal label Nahal Recordings. Negen minuten unheimliches en dat vier keer herhaald. Oost versus West en een album dat beide werelden verbindt in een klank die als een droom vol staat van een voorspelling, voorgevoel en profetie. Eentje die de ziel raakt. Zalft.

14. Jemh Circs
Animals…..Animals

(untitled) Kingdom
CELULLE 75
Jemh Circs is niemand minder dan Black To Comm (Marc Richter). Dit is zijn tweede album dat bestaat uit sonische abstracties van popmuziek en YouTube-video’s. Gigantisch bewerkt en gemuteerd zodat de bron nog nauwelijks hoorbaar is en een heel eigen wereld wordt gecreëerd. Niet alles luistert zo zwaar als ‘Animals…..Animals’, wat slechts een introductie is tot zijn gigantische puzzel van getransformeerde oude klanken naar een nieuw geluid.


Dit artikel verscheen eerder in GC #145.

Koop deze editie in onze webshop!

Reacties