Mind The Gap #122

Muziek brengt verfrissing! Schuif op deze heetste septemberdag ooit Mind The Gap #122 in je cd-speler voor verkoeling van o.a. Machinefabriek, dePortables, Wrekmeister Harmonies, The Moles & Hailu Mergia. Gratis bij Gonzo (circus) #135.

1. La Caravane du Maghreb
Marhba (Gudrun Gut Vogelmix)
Vogelmixe – Gudrun Gut Remixes Heimatlieder aus Deutschland (Run United)
Het project ‘Heimatlieder aus Deutschland’ is ontstaan vanuit de notie dat er in westerse landen al decennialang liedjes worden gezongen die hun oorspong in een andere geografische regio hebben. Initiatiefnemers Jochen Kühling en Mark Terkessidis wilden deze moderne folklore vastleggen en parellel daaraan moderniseren door ze te laten remixen. Een opmerkelijk nummer op de tweede editie is ‘Marhba’ van La Caravane du Maghreb, geremixt door Gudrun Gut.

2. Rob(u)rang
Oògùn Èrò
Ofò (Sub Rosa)
De uit Tervuren afkomstige Gabriel Severin is al muzikaal actief sinds 2000, onder meer in Silk Saw en Babils. Zijn op tribale ritmes geënte project Rob(u)rang haalde voor ‘Ofò’ de inspiratie uit toverformules uit de Yorùbá-cultuur, die hij verzamelde in Benin en Nigeria. Met behulp van onder meer organist Xavier Klaine (Winter Family), percussionist Alain Lefebvre (Durutti Column, Tuxedomoon) en gitarist Quentin Hanon (Fan Club Orchestra) creëerde hij een indringende mix van tribale ritmes, rock, dub en noise, zoals in ‘Oògùn Èrò’.

3. Wrekmeister Harmonies
Light Falls I – The Mantra
Light Falls (Thrill Jockey)
Wrekmeister Harmonies is het muzikale project van de Amerikaan JR Robinson. Voor zijn vierde album, ‘Light Falls’, werkte hij samen met zijn vaste groepslid Esther Shaw (keyboards, piano, viool, zang), en drie leden van Godspeed You! Black Emperor: Thierry Amar op (contra)bas, Sophie Trudeau op piano, viool en zang en Timothy Herzog op drums. ‘Light Falls’ valt uiteen in drie stukken, die de kracht van Wrekmeister Harmonies en GYBE met elkaar verenigen tot een imposant stuk muziek, zoals in ‘Light Falls I – The Mantra’.

4. De Portables
Schrödinger’s House
The Killing Horizon (9000 Records)
Het Belgische De Portables (bestaande uit Hans Gruyaert, Ingwio ‘Wio’ D’Hespeel, Bertrand Lafontaine en Jürgen De Blonde (Köhn)), koos voor haar nieuwe album ‘The Killing Horizon’ voor veel muzikale afwisseling. Een aantal min of meer vaste ingrediënten, zoals de zwoel huppelende bas, de dub- en krautrockinvloeden, maakt het toch allemaal herkenbaar als De Portables. Van ‘Schrödinger’s House’ blijven vooral de gedragen stem en de mooi uitgesponnen ‘S’ lang hangen.

5. Machinefabriek
Crumble (edit)
Crumble (eigen beheer)
Het nieuwe werk ‘Crumble’ van de Nederlandse muzikant Rutger Zuydervelt (alias Machinefabriek) is een samenwerking met Anne Bakker (viool, viola) en Edita Karkoschka (stem, tekst). Beiden improviseerden op een elektronische basistrack, waarna de resultaten door de Machinefabriek-mangel werden gehaald. Het resultaat is een 35 minuten durende trip langs glitchy noise uitbarstingen, fluisterzachte passages, dramatische climaxen en duistere drones. Het stuk verschijnt in oktober, en krijgt hier een korte preview.

6. Angelina Yershova
Suspense
Piano’s Abyss (Twin Paradox)
De uit Kazachstan afkomstige Angelina Yershova is een klassiek opgeleide pianist, componist, en geluidskunstenaar die op ‘Piano’s Abyss’ de resonanties van frequenties als startpunt voor de geluidsmanipulaties heeft genomen. De toetsaanslagen, de nagalm, maar ook de trillingen van de snaren en de mechanische klanken van pedalen en hamertjes werden elektronisch bewerkt tot drones – met in ‘Suspense’ daarbij nog flarden melodie die sentimenteel aandoen.

7. Fossil Aerosol Mining Project
Filtered by Limestone
Revisionist History (Afterdays Media/ Helen Scarsdale Agency)
De Amerikaanse geluidsonderzoekers Fossil Aerosol Mining Project graven op ‘Revisionist History’ in hun eigen dertigjarig bestaan. We horen tot drones gemanipuleerd geluid van stoffige tapes, stemfragmenten, veldopnames, en de defecte ruisklank van haperende playbacktoestellen. Soms staan er ook muziekrestanten op het bronmateriaal, wat vooral bij piano garant staat voor een spookachtig effect, zoals op ‘Filtered by Limestone’.

8. MJ Guider
Triple Black
Precious Systems (Kranky)
MJ Guider is het alias van de Amerikaanse muzikante Melissa Guion, die in 2014 debuteerde met de cassette ‘Green Plastic’. Guion combineert op haar eersteling voor Kranky, ‘Precious Systems’, het typische geluid van een nogal metalig klinkende Roland R-8 drumcomputer met wavy gitaren, haar bezwerende spooky stem en heel veel galm. Zo ook op ‘Triple Black’.

9. Dinner
Cool As Ice
Psychic Lovers (Captured Tracks)
Dinner, het alias van de Deen Anders Rhedin, viel twee jaar geleden al op met zijn verzamelaar ‘3EP’s’, met sterke hedendaagse postpunk en new wave. Rhedin dweept met de flamboyante zijde van de jaren 1980: glampop, en meer bepaald de invloed van het vroege werk van Duran Duran en Spandau Ballet, of iets recenter, John Maus, Cold Cave en White Lies. Op ‘Psychic Lovers’ trekt hij die lijn door, met synths, een ritmebox en zijn lichtelijk vervormde stem, onder meer in het tamelijk cheesy ‘Cool As Ice’.

10. Hailu Mergia And Dahlak Band
Sintayehu
Wede Harer Guzo (Awesome Tapes From Africa)
De Ethiopische organist Hailu Mergia nam in 1978 het album ‘Wede Harer Guzo’ op, in het Ghion-hotel in Addis Abeba, met de Dahlak Band, destijds de huisband van het hotel. Awesome Tapes from Africa bracht het album, dat klinkt als een mix van Mulatu Astatke, Jimmy Smith en Money Mark, opnieuw onder onze aandacht. Merendeels zijn het heerlijk kabbelende improvisaties, maar ‘Sintayehu’ is verrassend funky.

11. The Moles
Needle and Thread
Tonight’s Music (Fire Records)
Australiër Richard Davies maakte begin jaren 1990 twee albums en enkele singles onder de naam The Moles met lo-fi psychedelica en psychedelische pop. ‘Tonight’s Music’ werd opgenomen met muzikanten die in de buurt waren, zoals Bob Fay van Sebadoh en Dave Minehan van The Replacements. Het resultaat is een mix van charmante, vrij rechtlijnige gitaarpopliedjes als ‘Needle and Thread’, met Davies’ soms schurende, dan weer fluisterende en bij vlagen bijtende vocalen.

12. Oranssi Pazuzu
Hypnotisoitu Viharukous
Värähtelijä (Svart Records)
Het Finse Oranssi Pazuzu heeft met het vierde album ‘Värähtelijä’, dit jaar uitgekomen op Svart Records als dubbel-lp, hun positie als een van de meest interessante (black)metalbands van deze tijd verstevigd. Juho Vanhanen (als zanger-gitarist beter bekend als Jun-His) en zijn mannen mengen het black metal-oergeluid zoals we dat kennen van Noorse bands als Burzum met invloeden uit onder meer spacerock, zoals te horen op ‘Hypnotisoitu Viharukous’.

13. Stortregn
Never Ending Singularity
Singularity (Non Serviam Records)
De Zwitserse black/death metal band Stortregn maakte sinds 2005 drie albums, waarvan ‘Singularity’ de meest recente is. De band van zanger-gitarist Romain Negro, gitarist Johan Smith, bassist Duran Bathija en drummer Samuel Jakubec heeft de laatste jaren steeds meer invloeden uit de Noorse black metal-scene in haar muziek toegelaten, zoals te horen op het agressieve ‘Never Ending Singularity’.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!