Meer over Gonzo (circus)

Cijfers! Cijfers! Cijfers!

Gonzo (circus) #150, maar Mind The Gap #137. Kunnen we niet tellen? Toch wel, maar de eerste Mind The Gap cd vond je pas bij Gonzo (circus) #13, vandaar het verschil. Mag het nog complexer? In de kleine lettertjes staat er ‘gc163’, het catalogusnummer. Dat komt zo: in de loop der jaren verzorgden we diverse cd-producties, zoals Track 13, onze eigen compilatie-cd’s met talent uit de Lage Landen, of de compilatie met hedendaagse Braziliaanse muziek, Braz-ill. Daarnaast waren er co-producties met festivals zoals Domino (AB), Happy New Ears (Kortrijk) en nog veel meer. Dat tikt lekker aan!

Vlaams of Nederlands?

Is Gonzo (circus) nu Vlaams of Nederlands? In ons hart en in ons DNA zijn we sinds 1991 Vlaams-Nederlands, maar juridisch zijn we een Belgische organisatie die geniet van de genereuze steun van de Vlaamse Overheid. Toen Gonzo (circus) #0 het daglicht zag op een boogscheut van de Nederlandse grens, werd meteen het potentieel van de Nederlandse markt verkend. Al gauw kwamen ook Nederlandse medewerkers bij ons terecht. Intussen strekt het Gonzo (circus) netwerk zich uit van Kortrijk tot Groningen en zelfs ver daarbuiten, tot Parijs en Glasgow toe! De partners en adverteerders volgden snel. Anno 2019 zetten we ons actief in om psychologische en praktische grenzen in de muziek- en cultuursector in het Nederlandse taalgebied te slechten. Met consequente aandacht voor divers talent uit de Lage Landen, essays en onderzoek, kennisdeling en netwerkevents (zie www.landoverlopers.org).

Blue monday? Beluister een Gonzo (circus)-mixtape!

Om het wekelijkse terugkerende fenomeen van de blue monday te bestrijden, bieden we je elke maandag een mixtape aan. Dat zijn er intussen meer dan 300! Daar kan je dus heel wat chagrijnige maandagen mee opfleuren. De mixtapes worden gemaakt door curatoren, kunstenaars, muzikanten en medewerkers die hun muzikale ontdekkingen met iedereen willen delen. Je vindt ze op onze website onder AUDIO of op mixcloud.com/gonzocircus. Daar vind je ook een aantal interessante podcasts.

Wil je een mixtape met jouw inspiratiebronnen maken voor de andere Gonzo (circus)-lezers? Mail ons!

De Gonzo, Gonzo Circus, Gonzo (circus)?

De naam van ons blad is sinds 2003 officieel Gonzo (circus). Met dat statement wilden we duidelijk maken dat er een nieuw tijdperk aanbrak. De wilde jaren waren voorbij, Gonzo (circus) werd volwassen. Daarnaast maakten we zo een onderscheid met onze juridische structuur: Gonzo Circus vzw. We horen het vaak in de wandelgangen, we lezen het vaak elders, en we gebruiken het zelf ook wel eens: vaak wordt onze naam gewoon afgekort tot ‘de gonzo’. Het mag, maar om velerlei redenen is het niet zo handig. Het Italiaanse woord Gonzo betekent ‘gek’ of ‘onbezonnen’. En google maar eens gonzo.com! We hebben trouwens een goede reden om het achtervoegsel (circus) te behouden. Journalist Hunter S. Thompson ijkte het begrip ‘Gonzo Journalism’. In de meest psychedelische scene in zijn boek ‘Fear and Loathing in Las Vegas’ trekt het hoofdpersonage naar de Circus Circus, een hotel en casino dat als thema ‘circus’ heeft. Dus je ziet: we blijven trouw aan onze inspiratie met een slinkse referentie!

BV’s en BN’ers

Zelfs de meest spraakmakende dwarsligger moet érgens beginnen. Zo heeft een aantal bekende/beruchte schrijvers en media-figuren voor Gonzo (circus) geschreven. In de colofons van 28 jaargangen treffen we onder andere Dirk Swartenbroeckx (DJ Buscemi), Dave Peters (radiomaker), JMH Berckmans, Kris Verdonck, Rudi Laermans (socioloog KULeuven), Didi de Paris (dichter), Sam Steverlynck (hoofdredacteur (h)ART), DJ Marcelle van Hoof, Lieven Verstraete (journalist), Simon Vinkenoog (dichter), Marc Schuilenburg (criminoloog en publicist) en bekroond auteur Sanne Huysmans!

NOG MEER?

Zoals gezegd: Gonzo (circus) brengt veel meer dan enkel muziek. Gonzo (circus) is bovendien niet alleen een gedrukt tweemaandelijks magazine. Het is ook een uitgebreide website met ondertussen meer dan 17000 cd-recensies en heel wat andere online content.

En dat is nog niet alles! Gonzo (circus) is ook nog eens een verzameling eigenzinnige professionals die programma’s met muziek en andere kunstvormen (co-) cureren. We hebben optredens georganiseerd bij de Beursschouwburg, Les Ateliers Claus, WORM en De Brakke Grond, en de Mind The Gap Nights bij het Internationaal Film Festival Rotterdam en Klappei (Antwerpen). In het recente verleden vond je als ons (co)-curator bij onder andere Mediamatic, Muziekgebouw aan’t Ij en AND&. Onze medewerkers delen ook graag hun kennis door lezingen te geven en het modereren van debatten zoals onder andere op Incubate, CTM en Todays Art. En omdat we niet van grenzen en hokjes houden, organiseren we ook geregeld netwerkevents voor Vlaamse en Nederlandse professionals (zie landlopers.org).

Reacties