Blog Nieuws

Veelbelovende eerste namen Meakusma


Eupen ligt in het kleine stukje Duitstalig België, maar herbergt een van de belangrijkste elektronische muziekfestivals van ons land, Meakusma. Veelbelovend zijn de kersverse samenwerking met Les Ateliers Claus en eerste namen zoals Claire M Singer, Huerco S, Lucrecia Dalt, Philip Jeck en Eli Keszler. Meakusma vindt van 8 tot 10 september plaats in en om Alter Schlachthof.

Meakusma heeft een rijke traditie van samenwerking: eerder al werkten ze intensief samen met reiheM uit Keulen en het Duitse internetradiostation Dublab. Dit jaar komen daar IKOB en Les Ateliers Claus bij, alsook een aantal intensieve samenwerkingen met labels. Ook belangrijk: relatieve kleinschaligheid, ruimte voor comfortabel luisteren en bijzondere locaties, zowel als festivalplek als om te kamperen.
Zo kun je in de Friedenskirche naar een Touch-avond waarbij intensief gebruik gemaakt zal worden van het orgel door Claire M. Singer en The Eternal Chord (een project van Singer met Mike Harding), gevolgd door een niet te missen live-concert van Philip Jeck, die vorig jaar nog iedereen naar huis speelde tijdens een Touch Labelnight in het Amsterdamse Muziekgebouw aan’t IJ.
Ook het label Faitishe van Jan Jelinek wordt in het zonnetje gezet met performances van Andrew Peckler, Lucrecia Dalt en vibrafonist Masayoshi Fujita die optrekt met labelbaas Jan Jelinek. Het Hamburgse Dial label is ook van de party met o.a. Lawrence, Nika Son en Nowerk.
Dit voorjaar is Jace Clayton, aka DJ Rupture, op tour met het Julius Eastman Memorial Dinner-project, een 70 minuten durende performance voor vleugelpiano, live electronica en stem, als eerbetoon aan Julius Eastman, de Afro-Amerikaanse componist en rebel over wie je alles leest in Gonzo (circus) #138.
Ook de moeite waard wordt de herontdekking van het werk van de beroemde Belgische componist Dominique Lawalrée en de uitvoering van Jon Gibsons werk uit 1973 ‘Visitations’. Wie behoefte heeft aan exuberante improv mag zeker Jooklo Duo niet missen.
Uiteraard focust het festival sterk op het Duitse taalgebied en staan o.a. Electric Indigo, Axel Dörner, Errorsmith, FM Einheit + Massimo Pupillo op de affiche. Opvallend is echter ook de flinke Vlaamse en Brusselse vertegenwoording met o.a. Bepotel, Baleine 3000, Dennis Tyfus, Hiele Martens Clark, Nosedrip, Ogon Batto, Trouvé Pawlowski, Tape Cuts Tape en Milan W.
Alle informatie en early bird tickets: meakusma.org.


Reacties