Geluid

Bana Haffar

Matiere


Artiest:Bana Haffar
Titel:Matiere
Label:Make Noise
Distributeur:Import

Artiest:Hypoxia


Bana Haffar is een synth-tovenaar uit L.A. die op het Amerikaanse Make Noise Records verschijnt tussen releases van onder meer Alessandro CortiniKeith Fullerton Whitman en Robert Lowe.

Op alle releases op het label wordt gebruik gemaakt van hetzelfde instrument, The Shared System, een custom modulaire synth. ‘Matiere’ is pas Haffars tweede single, maar ze kan zich wat mij betreft moeiteloos meten met die illustere namen.

Op beide kanten van de single maakt ze gebruik van dezelfde synth-patches (begrijpelijk gezien de dradenspaghetti die ik her en der op foto’s van haar set-up zie), maar dat leidt niet tot eenvormigheid.

Ze begint met dwalende grondtonen en geïsoleerde blieps, die langzaam maar zeker samentrekken tot één geheel, tot alles escaleert tot een druk geheel van modulaire tonen, een wolk van geluid die versnelt en uiteindelijk verwaait.

Kant b begint tegelijk abstracter en ritmischer, waarna er na vijf minuten een melodie ontstaat, ondersteunt met ruis-percussie en een ritme van versneden stemsamples. Een warme, bij vlagen extatische pracht die na een paar minuten weer ontrafelt.

Hypoxia’s oefening op The Shared Instrument is een veel kalmere aangelegenheid die meer weg heeft van ambient IDM van weleer dan van de hardware scene anno nu. Twee lange, moody tracks, die ijl beginnen maar langzaam uitbouwen met meer en bredere lagen synthesizer. Pulserende tonen zorgen voor een gevoel van beweging, terwijl een eenzame bleepy melodie de toon zet. Mooi en weemoedig.

Reacties