Luistertest: Low


De bescheiden meningen van een slowcore-pionier

Al achttien jaar en negen platen lang voert Alan Sparhawk de indieband Low aan. Met hun trage, verstilde sound vormen ze de spil van een scene die al verschillende generaties meegaat.

Low - Foto: Martijn Savenije

Alan Sparhawk is een waarachtig man. Er is waarschijnlijk niemand die ooit de gedragen, bezwerende liederen van Low hoorde en daarbij dacht dat deze mensen het niet méénden. Van de vroege platen en optredens van begin jaren 1990 – toen Sparhawk, zijn drummende vrouw Mimi Parker en de telkens wisselende bassisten extreem traag en zacht speelden als plagerig experiment – tot de latere jaren, waarin de band voorzichtig begon te experimenteren met dynamiek, rockinvloeden en soundscapes. Of Sparhawk nu zingt over kleine baby’s die allemaal zullen sterven of in een devoot kerstlied zijn liefde voor Jezus bezingt: je hoort dat hij heeft nagedacht over wat hij zingt, en dat elk woord en elke noot essentieel zijn. Sparhawk is een meester in het weglaten.
Wat niet wil zeggen dat Sparhawk De Waarheid al heeft gevonden: hoewel hij en zijn gezin overtuigde Mormonen zijn, valt aan zijn teksten te horen dat hij nogal wat demonen te geselen heeft: hij leed aan waanideeën en gebruikte heroïne als medicijn: een ongelukkige cocktail met zijn strenge geloof. De meesterlijke VPRO-documentaire ‘You May Need A Murder’ is aan te raden kijkvoer.
Tijdens de luistertest die we met Sparhawk afnamen, kwamen dit soort persoonlijke verhalen echter niet ter sprake. Hoewel je door zijn teksten en de genoemde documentaire als fan erg dicht bij Sparhawk lijkt te komen, houdt hij in persoonlijk contact een zekere afstand. Ook in een luchtige context als een luistertest weegt hij zijn woorden. De man wil geen lidwoord gebruiken dat niet op zijn plaats is en wil niets zeggen dat hij niet meent. Maar hij wil ook niet terugkrabbelen op het moment dat hij iets belangrijks te zeggen heeft. Altijd twijfel, altijd oprecht.

Meer lezen?

Koop Gonzo (circus) #103 los via één van de verkooppunten of via de webshop.

Meer info

Auteurs

Benjamin van Vliet m.m.v. Gé Huismans en Stijn Buyst

www

www.chairkickers.com


Reacties