Luisterprofiel: Diederik Van Vaerenbergh


Tweemaandelijks wijst een medewerker van Gonzo (circus) de weg in de muzikale goudmijnen zoals Bandcamp. Op deze bladzijde: twintig minuten en drie seconden klik- en luisterplezier, bij elkaar gedolven door redacteur Diederik van Vaerenbergh.

DJ De Geluidsarchitect

DJ De GeluidsarchitectEnjoy Mist (live) (138)

Enjoy Mist (live) [138]

Rondhangen op Bandcamp, hoe begin je eraan? Een Signalement in Gonzo (circus) is altijd een goed vertrekpunt. The Garden, twee modebewuste tweelingbroers die hun uitgepuurde punknummers beperken tot nminuters, werd gesignaleerd in Gonzo #119. Zijn ze met The Garden al even productief als Robert Pollard en zijn Guided By Voices, dan doen ze er nog eens een paar zijprojecten bovenop. Enjoy is er zo eentje. In theorie het soloproject van Wyatt Shears, de zwartharige bassist, maar live wordt hij bijgestaan door een tweede bassist en ook zijn broer drumt bij optredens gewoon mee. Achttien digitale releases in anderhalf jaar tijd, dat is nog productiever dan de moedergroep. Het originele nummer Mist is te vinden op Interest, maar veel leuker is de ongepolijste liveversie, onderdeel van hun sessie Paradise And Personality (ondertitel: Not Punk Sessions), die voor amper n Amerikaanse dollar integraal is te downloaden op Bandcamp.

Scarves Warm Beds (257)

Dit indiekwartet uit Seattle maakt tegendraads-aanstekelijke rock volgens het recept van de vroege jaren 1990, toen indie nog indie was. Slowdime, Matador, Merge, die stijl. Hun debuut wordt momenteel gemixt, maar in afwachting daarvan staan er al drie veelbelovende nummers op Bandcamp, gratis te downloaden.

YAWNS I Want To Go Where Nobody Knows My Name (332)

Al even gratis is de drie nummers tellende demo van YAWNS. Dit Belgische viertal bestaat amper een jaar en heeft beperkte live-ervaring, maar hun poppy psychedelische rock is een genreoefening van hoog niveau. Popsongs die n catchy zijn, n na tien luisterbeurten niet strontvervelend worden, het blijft een zeldzame soort. Wat YAWNS betreft is de evenwichtsoefening meer dan geslaagd.

Family Curse No Return (505)

Family Curse is een heerlijk hoekig kwartet uit New York. Voor frontman Erik Bradshaw is 1979 zijn favoriete muziekjaar, met essentile releases van Wire, Joy Division, Gang Of Four, The Fall en This Heat, waarmee de invloeden meteen duidelijk zijn. No Return is het eerste nummer van debuut Twilight Language.

Rien Autobahn Love (651)

Rien stamt uit de tijd waarin MySpace de rol speelde die Bandcamp en Facebook vandaag hebben overgenomen. Ook deze obscure groep uit Grenoble had er een pagina, met onder meer een rubriek frequently asked questions waarop elke vraag beantwoord werd met rien. In persbios bazuinen ze rond dat de groep dit jaar zal worden ontbonden, nadat hun ep-trilogie is voltooid. Eerst was er 3, nu is er 2, en in het beste geval volgt later nog 1. Hun instrumentale rock verrast altijd en laat de verveling nooit toeslaan. Via Bandcamp kun je Autobahn Love een ode aan Neu! en Kraftwerk streamen, via de website van label Amicale Underground kun je het nummer (en de rest van 2) gratis downloaden. Of je kunt een fysiek kopietje bestellen, in een kartonnen hoesje, pli avec lamour des choses bien faites. Hun plaat Il ne peut y avoir de prdiction sans avenir kun je tijdens de beluistering zelfs omplooien tot een kleine piramide, passend op ieders salontafel.

Nog niet voldaan? De hele catalogus van Fela Kuti staat sinds kort op Bandcamp. Daar bent u gemakkelijk twee maanden zoet mee.


Dit artikel verscheen eerder in GC #120.

Koop deze editie in onze webshop!

Reacties