Geluid

Vincent Koreman-Lavoir

Logic Extremists

Artiest:Vincent Koreman-Lavoir
Titel:Logic Extremists
Label:New York Haunted
Distributeur:Import


Na de afgelopen jaren als Drvg Cvltvre furore (en een heleboel platen) te hebben gemaakt met zijn eigen genre-negerende mix van acid, techno, new beat en doom house, brengt Vincent Koreman-Lavoir voor de eerste keer iets uit onder zijn eigen, gehuwde naam.

‘Logic Extremists’ is dan ook een eind verwijderd van Drvg Cvltvre’s beat-gedreven muziek: acht lange tracks waarin drones, noise, ruis en toon worden gestapeld tot dikke pakketten, vrijwel zonder ritmetrack. Wel is er steeds een diepe puls, die de vaak dreigende en donkere soundscapes een stuwende kracht geven.

Misschien ook een reden dat ‘Logic Extremists’ onder Koreman-Lavoirs eigen naam verschijnt, is omdat het naar zijn eigen zeggen de meest persoonlijke en intieme muziek is die hij maakte. Het waren niet de eerste kwalificaties die bij me opkwamen toen ik de muziek hoorde, tegelijk kan ik er wel inkomen.

Veel nummers klinken me als een expressieve poging om complexe en moeilijk te articuleren gevoelens diep van binnen uit op te stuwen en om te zetten in iets hoorbaars. Om er vervolgens van een afstandje naar te kunnen luisteren, en met het hoofd in te verdwalen.

Ondanks het donkere –het deed me op momenten denken aan The Strangers ‘Watching Dead Empires In Decay’ en zelfs aan power electronics à la Prurient, allemaal niet de gezelligste platen– vind ik het geen neerslachtige muziek. Misschien door de drive, misschien door een enkel thema dat door de in en uit dissonantie schuivende drones naar boven drijft. Of omdat ‘Logic Extremists’ een perfecte, stormachtige soundtrack bij mijn eigen inner cinema blijkt te zijn.

Reacties