Geluid

Mudhoney

LiE

Artiest:Mudhoney
Titel:LiE
Label:Sub Pop
Distributeur:Konkurrent

www.subpop.com

In 2018 bestaat de oergrungeband Mudhoney dertig jaar. En dat mag worden gevierd, vindt bandleider Mark Arm. Dat betekent dat er later dit jaar een nieuw album verschijnt, maar alvorens we daar iets van mogen horen, ligt het eerste niet gelimiteerde, officiële Mudhoney livealbum hier voor onze neus.

Voor de snelle beslissers is er behalve de reguliere versie ook een vinylversie met een extra 7′ met daarop hun klassiekers ‘Touch Me I’m Sick’ en ‘Where The Flavor Is’. Een duidelijke marketingtruc, want wat is een Mudhoneyconcert zonder die twee nummers?

Ach, we gaan niet mekkeren of klagen. Er staat nog voldoende lekkers op deze concertregistratie van hun toernee doorheen Europa in 2016 (vandaar de albumtitel, Live in Europe), met opnames van shows in Duitsland, Kroatië, Zweden, Oostenrijk, Noorwegen en Slovenië.

We krijgen bijvoorbeeld hun versie van ‘Editions Of You’, het B-kantje van de single ‘I’m Stranded’ van Roxy Music uit 1978. Behalve de in 1999 opgestapte originele bassist Matt Lukin, bestaat Mudhoney sinds het begin uit Mark Arm, Steve Turner, Dan Stevens en vervanger Guy Maddison, die zo te horen hun initiële fuzzmotoriek, ondanks hun leeftijd, nog niet hebben verleerd.

Elk nummer klinkt nog net zo gedreven als toen we de band zagen tijdens hun eerste Europese tournee, die hen in de Gentse Democrazy bracht in het beruchte Sub Pop-weekend, waar ook Tad en Nirvana aantraden. Geen ‘Here Comes Sickness’, wel ‘Suck You Dry’, ‘Get Into Yours’ en nog een stel nummers die hun carrière overspannen. Bovendien klinkt Mudhoney nergens belegen, integendeel. Het is alsof het kwartet zich nog steeds wil bewijzen, als een stel jonge snaken die er veel zin in hebben. En dat is best wel fijn.

Reacties