Levitate: Expanded Edition


Mark E. Smith, onbetwist boegbeeld van The Fall, notoir zatlap en excentrieke mens tout court, mag dan wel zijn overleden, zijn nalatenschap zal zeker in ere worden gehouden.

De heruitgave van het sinds jaren nauwelijks te vinden ‘Levitate’ stond al in de planning voor zijn dood. Van lijkenpikkerij is hier aldus absoluut geen sprake. Integendeel, want ‘Levitate’, oorspronkelijk een dubbel-cd die uitkwam in 1997 op Artful Records en volgens kennerstellers het negentiende studioalbum van The Fall, is waarschijnlijk een van de meest weerbarstige platen van Smiths bende.

Wie zijn werk ook maar een klein beetje kent, weet meteen dat dit dan wel een heel dwarse collectie nummers moet zijn. Dat is uiteraard ook zo, al was het maar omdat wij het zeggen.

Het toegankelijkste nummer is de singlemix van ‘Masquerade’, dat hier op cd 2 is terug te vinden, net na de vijf nummers van het tweede schijfje die op de originele uitgave stonden. Het ‘Expanded’ van de titel slaat namelijk op de negen extra nummers waarvan een paar live of remix en zelfs een aantal die niet op het originele album stonden. En die zijn al net zo tegendraads als wat de reguliere versie bevatte.

Voor een groot deel is dat ook te wijten aan het troebele vaarwater waarin de band zich bevond. Financiële problemen, voortdurend ontslagen bandleden (het is het laatste album met drummer Karl Burns en bassist Steve Hanley, twee mannen die het nochtans lang uithielden met Smith) en een alsmaar nukkiger Smith die niemands inbreng kon smaken, droegen ongetwijfeld bij tot de chaos.

Een aantal al dan niet herkenbare covers sieren ‘Levitate’ verder op, waarvan vooral ‘Jungle Rock’ (Hank Mizell) tot de verbeelding spreekt. We blijven er dus bij. Er kan nooit genoeg muziek van The Fall verschijnen.


Dit artikel verscheen eerder in GC #146.

Koop deze editie in onze webshop!

Reacties