Labelreport: Buh Records
Luis Alvarado (Lima, Peru) is een man met een missie: als labelbaas, journalist, radioprogrammeur en kunstenaar brengt hij on- en offline mensen samen met muziekevenementen en releases, en verbindt hij kunstuitingen op een DIY- en bovenal onvoorspelbare manier.
Het platenlabel Buh Records startte in 2004 in Lima. Het begon klein maar fijn, met noise en onzin-lo-fi-releases die Alvarado weggaf bij een fanzine. Het label werd een naam gegeven die verwijst naar het geluid dat een spook maakt: buh, Spaans voor ons ‘boe’. Wat wordt uitgebracht op Buh Records moet dan ook hoofdzakelijk muzikaal angst aanjagen. ‘Toen ik met Buh Records begon was het iets informeels: zelfgemaakt, amateuristisch, op cd-r en met fotokopieën,’ vertelt Alvarado. ‘In die tijd was de cd-r nog hét ideale medium voor underground-releases. Inmiddels breng ik bijna maandelijks muziek op vinyl uit. Alvarado is verheugd over de huidige vinylhonger en blikt alvast vooruit naar een toekomst die hij hoopt mee te maken. ‘Ik kijk uit naar de grote revolutie van zelfgemaakte kwaliteitsvinylmachines: wanneer die er komen zal er iets nieuws gebeuren, een nieuwe kans voor de underground.’
Referentiepunten
Aan al die releases gaat onderzoek vooraf, wat Alvarado als journalist goed afgaat. ‘Ik heb veel geschreven over en gewerkt met belangrijke artiesten uit Peru en Latijns-Amerika. Buh Records is mijn platform voor dat onderzoek. Soms maak ik ook documentaires of tentoonstellingen, of schrijf ik meer academische artikelen.’ Heruitgaven zijn voor het label van groot belang, vooral als het muziek uit Peru of Latijns-Amerika betreft. ‘Er is een culturele hegemonie die ons doet geloven dat muzikale referenties enkel uit Europa of de Verenigde Staten mogen komen. Dat houdt denk ik niet langer stand. Er is veel ongelooflijke muziek te ontdekken. En dat is een belangrijke taak bij Buh Records: andere referentiepunten creëren. Niet alleen van elektronische of experimentele muziek uit Latijns-Amerika, maar ook van populaire of traditionele muziek.’
Volgens Alvarado zouden labels en muziekvertegenwoordigers in Latijns-Amerika een centrale rol moeten vervullen in het bewaren en verspreiden van hun muzikale erfgoed. Gelukkig is het niet enkel Buh die een dergelijke rol vertolkt, want ook het Mexicaanse Mexican Rarities, het Braziliaanse Nada Nada Discos, het Chileense Transamericas, en het Venezolaanse El Palmas zijn voorbeelden die op dit vlak goed werk verrichten.
Dictaturen
Alvarado wil bijdragen aan het zichtbaar maken van de rol van vrouwen in de elektronicageschiedenis binnen de Latijns-Amerikaanse context, een werelddeel getekend door dictaturen, economische crises en problematische toegang tot technologie. Ana María Romano Gómez uit Colombia, Susan Campos Fonseca uit Costa Rica en Isabel Nogueria uit Brazilië zijn voorbeelden van vrouwen die zich momenteel bezighouden met belangrijk werk op dit gebied. Ook Ale Hop werkt aan een belangrijk project rond dezelfde thematiek. Het liefst zou Alvarado graag zien dat al deze onderzoeksinitiatieven worden gebundeld, omdat er op die manier nieuwe boeken of documentaires zouden kunnen ontstaan die daarmee onze blik zouden kunnen verruimen, en de rol van vrouwen in de elektronica- en cultuurgeschiedenis in Latijns-Amerika en daarbuiten beter zou kunnen belichten.
Latijns-Amerikaanse labeltips van Luis Alvarado
- Static Discos is een Mexicaans label uit Tijuana dat wordt gerund door de elektronica-artiesten ejival, Fax en Murcof.
- Otono is een Mexicaans label dat zich richt op vooruitstrevende klanken en meditaties.
- NÓTT is een feministisch collectief (vernoemd naar de Noorse godin van de nacht) dat werkzaam is vanuit Colombia en zichtbaarheid wil geven aan artistieke projecten geleid door vrouwen in Colombia en Latijns-Amerika.
- Tratratrax is een sub-label van het Colombiaanse Insurgentes, en wordt gerund door de artiesten Nyksan, Defuse en Verraco, die elektronica en Latijns-Amerikaanse muziekstijlen vermengen.
- SEMINAL Records is een onafhankelijk label uit Brazilië dat zich richt op experimentele muziek als elektroakoestische, noise, elektronica, vrije improvisatie en bizarre, conceptuele producties.
- Mamba Negra is een onafhankelijk Braziliaans productiehuis en platenlabel waarbij vrijheid om nieuwe soorten geluid, lichamen en beelden in beweging te creëren centraal staat.
- 1049 Records, gevestigd in Lima, Peru, is een platenlabel gewijd aan de productie en verspreiding van niet-conventionele vormen van geluidscreatie.
- Discos Graves is een onafhankelijk label en multidisciplinair collectief van dj’s, producers en beeldende kunstenaars uit Peru.
- Pueblo Nuevo is sinds 2005 een onafhankelijk online label voor diverse elektronica gevestigd in Santiago de Chile en wordt gerund door Mika Martini en Daniel Jeffs.
- Hiedra is een Argentijns muziekgezelschap gevestigd in Buenos Aires dat de eigenheid en identiteit van culturele minderheden in Latijns-Amerika promoot, om zo een nieuw libertair beleid te creëren met betrekking tot de lichamelijke geneugten.
Reacties