Mariska De Groot - CineChine

Honger naar meer – Kunst op TodaysArt 2012

TodaysArt is niet alleen maar bandjes kijken. Het is ook kunst beleven. Gaande van de uit afgedankte cd-schijfjes opgebouwde afvalberg ‘Waste Landscape’ die de ecologische footprint van de muziekindustrie/consument verbeeldt, het zoemende ‘Darkstar’ tot het in de donker gehulde ‘Cinechine’.

Waste Landscape
Waste Landscape (Elise Morin + Clémence Eliard)

De bezoekers waren vooral lovend over  ‘Displace 2.0’ van TeZ – aka Maurizio Martinucci, zie interview in Gonzo (circus) #111 – dat in het voormalige thuis van TAG was opgezet. ‘Displace 2.0’ zou een zintuigelijke beleving zijn waarbij je zicht-, smaak-, reuk-, tast- en hoorzintuig op de proef werden gesteld. Nadat je je schoenen had uitgedaan en een ‘disclaimer’ – niet geschikt voor zwangeren, mensen met ademstoornissen, epileptici… – moest lezen kreeg je een papieren en een gezout snoepje overhandigd. Op je in plastic gehulde kousenvoeten wandelde je door een donkere, met stroboscooplicht verlichte ruimte tot je een zenachtige wereld bereikte. In een tweede kamer werd je verzocht te liggen op een daverende vloerplaat, terwijl drones de ruimte vullen en je een blauw- of oranje-gekleurd drankje werd aangeboden. Ondanks de buzz was echter de beleving te kort, de ruimte te klein en het effect te beperkt om echt indrukwekkend te zijn. Niet meer dan leuk of aardig.

Mariska De Groot - CineChine
Mariska De Groot - CineChine

In Filmhuis Den Haag werden twee zalen ingepalmd door installaties. ‘Biodome’ van Cynatical was een esoterisch aandoende installatie waarbij lichtgolven het hartritme van de artiest voorstelde waarbij verschrikkelijke ambient de ruimte moest inkleden en je tot rust brengen. Belevenisvoller was ‘Cinechine’ van Mariska De Groot. Zij speelt met het principe van optisch geluid. Beweging en licht produceren geluid. Grote luidsprekers zoemden terwijl ventilators draaiden en een enkele lamp miniem oplichtte. Het was onduidelijk wat wat deed bewegen maar als bezoeker kon je het manipuleren door tussen de opstelling door te lopen. Indrukwekkend? Nee. Boeiend dan weer wel.

Ook hier bleef de bezoeker op zijn honger zitten. Als je als festival wilt een kruisbestuiving tussen kunst en muziek tot stand wilt bieden, dan verwacht de bezoeker meer dan vijf installaties. En de luidste, de ‘Panzer’ van Nik Nowak, werd even aan de Vortex opgemerkt.

Gezien: TodaysArt 2012, 21-22 september 2012, diverse locaties, Den Haag

tekst:
Katrien Schuermans
beeld:
cinechine
geplaatst:
di 25 sep 2012

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!