Geluid

Datashock

Krauter Der Provinz

Artiest:Datashock
Titel:Krauter Der Provinz
Label:Bureau B
Distributeur:Sonic Rendezvous

www.bureau-b.com

‘Neo-hippie Spook Folk’, zo omschrijft Datashock zijn eigen muziek. Al kunnen we het net zo goed vrije, geïmproviseerde krautrock noemen, die verder bouwt waar Amon Düül ophield. Tranceverwekkende jams zijn het ook, want het collectief uit Saarlouis, actief sinds 2003, heeft niet eens voldoende met een cd voor de negen nummers van ‘Krauter Der Provinz’.

De cd bevat zeven nummers in een goeie achtenzeventig minuten, terwijl afsluiter ‘Eine Brise Exotik ‘ alleen op de vinylversie (een dubbelelpee) is terug te vinden. Dat is ook het geval met middenstuk ‘Langusten Clown (Am Atlantik)’.

Het collectief kiest ook voor een steeds wisselende bezetting en voor apparatuur die niet supermodern klinkt. Het mag gerust een synthesizer uit de kringloopwinkel zijn, of iets wat een van de leden zelf in elkaar knutselde. Effectpedalen vormen meestal zelfs het merendeel van het gebruikte materiaal, om een sjamanistisch aandoende trip te creëren.

We zien het stel tijdens het beluisteren zo staan op een podium, in bloemetjeshemden, een paar peren in het haar, teensandalen, een beetje wazig uit de ogen kijkend door een overdaad aan weeddampen, de sterren uit de hemel jammend.

Niet elk nummer is even geslaagd. Zo is ‘Spirituelle Enthaltsamkeit Im Sandwichverfahren’ maar flauw neusfluitgeneuzel, terwijl ‘Schönster Gurkenschwan ‘ een inventieve en expressieve drone is van een goeie tien minuten. Een beetje een wisselvallige plaat aldus, die echter voldoende interessante momenten kent om te blijven boeien.

Reacties