The Roswell Incident - (c) Patsker Omaer Beguin

Kosmische resonanties uit het verleden

Luisteraars en liefhebbers van elektronische muziek van toen en nu kregen afgelopen weekend in een voormalige kerk de kans om elkaar te ontmoeten.

Gedurende het pre-internet tijdperk waren de legendarische radioprogramma’s Muziek uit de Kosmos en Kaleidofoon (1976-1981, BRT 2 Omroep Brabant) trendsetters in het serveren van (nieuwe) elektronische muziek.

Beide programma’s zorgden voor een veel betekenende bekendheid van de elektronische muziek in België en Nederland. Bij onze noorderburen werden deze programma’s namelijk ook druk beluisterd. De presentatoren van dienst waren toen onder andere Betty Mellaerts, Julien Put, René Gysemberg en Guy De Pré. Via de Facebookgroep Muziek uit de Kosmos en de steun van de VZW AntennA kregen de luisteraars en liefhebbers van elektronische muziek van toen en nu de kans om samen met de samensteller en bezieler van het programma Paul Verkempinck een stukje nostalgie en radiogeschiedenis uit de lage landen op te snuiven. VZW AntennA zorgde tevens voor de interessante muzikale omkadering van deze dag.

Abrupte siddering

Na een korte toelichting van het programma mocht Carl Deseyn de eerste kosmische golven in de ontwijde kerkruimte laten gonzen. Deseyn opende met imponerende synthesizerklanken geïnspireerd op het werk van Vangelis. De elektronische klanktapijten produceerden een filmisch en nostalgisch sfeertje dat ook in de muziek van de To The Ancient Tree, waar Deseyn ook lid van is, doorsijpelt. De Teigemnaar liet zich niet alleen omringen door een indrukwekkende hoeveelheid machines. Hij werd op het laatste stukje van zijn set bijgestaan door de sopraan Françoise Vanhecke, ook gekend als Irma Bilbao. Het duo bracht een eigenzinnige cover van Vangelis’ ‘12 O’Clock’. Vanhecke veroorzaakte niet alleen met haar prachtige stem een kippenvelmoment bij de aanwezigen. Deze energieke dame liet heel wat mondjes openvallen tijdens een onverwacht en krachtig vocaal improvisatiemomentje op het einde van de set. De ontmoetingsdag kon niet beter starten.

Onze Klaus is niet meer

Gastspreker Paul Verkempinck organiseerde in het kader van het radioprogramma Muziek uit de Kosmos tientallen concerten waaronder een reeks met Klaus Schulze. Het meest memorabele concert van de Duitser vond plaats in de Sint-Michiels Kathedraal te Brussel (1977) voor vijfduizendvijfhonderd concertgangers. Schulze, die gezien wordt als één van de grondleggers van de Berlijnse School, overleed onverwacht enkele dagen voor deze ontmoetingsdag. De gesproken woorden over de anekdotes en avonturen kregen hierdoor een emotioneel beladen betekenis. Het publiek volgde met volle aandacht de vertelsels van de jarenlange vriendschap tussen Verkempinck en Schulze. De verhalen over taalmisverstanden, mysterieuze masseuses, extreem dure telefoongesprekken, gemiste treinen, het bijhouden van mastertapes, de onhandigheid van de grootmeester en de ontmoetingen met talloze bekende artiesten (zelfs met Ozzy Osbourne) en randfiguren spraken tot de verbeelding.

Schulze is dood, lang leve Schulze

Na een ruime pauze om de keeltjes te smeren met een lokaal gerstenat was het de beurt aan The Roswell Incident om het evenement af te sluiten. De gebroeders Buytaert bleken in supervorm. We kregen een gevarieerde set waarbij natuurlijk ook de sequencers de nodige sensatie produceerden. The Roswell Incident liet de geest van grootmeester Schulze door de ruimte zweven met mooi uitgebalanceerde elektronische pulsen, downtempo beats en kraakheldere pompende soundscapes. Het duo knalde frisser en beter dan ooit te voren en bewees met dit optreden dat we nog véél moois van hen mogen verwachten. We zagen en hoorden dat het zéér goed was.

Wat brengt de kosmische toekomst?

De ontmoetingsdag (eigenlijk avond) deinde uit met een gezellig gekeuvel tussen de bezoekers en de verschillende aanwezige artiesten. Terwijl iedereen een voldane indruk gaf werden contacten gelegd en werd er luidop gedroomd over nieuwe plannen. Een tweede ontmoetingsdag roert zich al. De VZW AntennA zorgde voor de gratis toegang van deze boeiende en sympathieke belevenis die gevuld werd met kosmische signalen uit het verleden.

Gezien: Ontmoetingsdag Muziek uit de Kosmos met Carl Deseyn, The Roswell Incident en speciale gast: Paul Verkempinck – Den Hannekesnest – Buurt’punt Langerbrugge & Kerkbrugge Evergem – 30 april 2022

tekst:
Patsker Omaer Beguin
beeld:
The-Roswell-Incident-4
geplaatst:
ma 2 mei 2022

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!