Events

Knuffelacrobatie


Er was reden genoeg om – tegen onze gewoonte in – op tijd te vertrekken om de volledige set van Coilguns (en Wrong natuurlijk) mee te maken.

Via een kennis op smoelenboek die het Zwitserse Coilguns een dag eerder in Nijmegen aan het werk zag, wisten we dat frontman Louis Jucker al eens graag leden van zijn publiek aan een knuffelsessie onderwerpt. Op één van de foto’s bij diens post zagen we Jucker ook in een behoorlijk acrobatische houding het podium afstruinen.

Capriolen

We waren uiteindelijk toch nog bijna te laat, daar beide bands drie kwartier wilden volspelen en er altijd een curfew is (22h) in ons geliefde punkhol. Wat onze kennis voorspelde, gebeurde ook quasi meteen. Jucker had zijn microfoonstandaard al tussen het publiek geplaatst voor de set, en van zodra er een paar noten weerklonken, kon hij al niet van de aanwezigen afblijven. Na een halve minuut banjerde hij al rond op de toog, krulde en gooide zich erop, errond, hing aan de niet werkende tapkraan, knuffelde en besprong zowat iedereen tot een misnoegde ziel zijn glas water over zijn kop goot. Moest ie maar zijn glas niet uitlikken. Jucker heeft aandacht nodig, veel aandacht en daarvoor zijn alle middelen goed. Muzikaal zorgde het kwartet uit  La Chaux-de-Fonds in eerste instantie voor een ferme verrassing waarbij de noiserock al snel richting industrial ging, met een losgeslagen Jucker voorop. Nadeel was echter dat hij tussen de nummers al snel teveel wilde leuteren en de nummers, vooral van hun meest recente album ‘Millennials’, al snel een beetje teveel op elkaar gingen lijken. Niet dat de aanwezigen dat erg vonden. De show die Jucker gaf, compenseerde meer dan voldoende het gebrek aan variatie. Die plaat is net als veel andere projecten waarin Jucker actief is en die allen verschijnen op het Hummus-label te downloaden van het ‘name your price’-principe. Doen, want de man heeft behoorlijk wat in zijn mars, ondanks zijn soms storende acrobatische capriolen. Hugman wordt hij genoemd, en dat is volkomen terecht.

Statisch

Het uit Florida, Miami afkomstige kwartet Wrong was een stuk minder hyperactief dan Coilguns. De band is een stuk statischer, al konden de gitarist en de bassist wel uitgebreid met hun heel lange haren zwieren. Hun recentste worp, ‘Feel Great’ op Relapse, was een beetje een twijfelgeval. Een plaat gemaakt door mannen die eerder in bands als Kylesa en Torche hebben gespeeld, wel, daar hadden we een evenwichtigere plaat van verwacht. Live klonk de band wel hecht en een heel stuk coherenter, al had dat dan weer het nadeel dat het al snel allemaal een beetje eender klonk. De zang kwam er bovendien niet goed door, wat toch een beetje een smet was op het totaalgeluid. Aan de andere kant heeft Wrong geen behoefte aan capriolen om de aandacht van het publiek vast te houden. Een stel heel goede songs, afgewisseld met een paar mindere, konden de liefhebbers van noiserock met een scheut grunge en protometal wel waarderen. Ook de uitermate vriendelijke attitude van de heren kon ons bekoren. Hun concert kunnen we uiteindelijk net niet helemaal geslaagd noemen, al is dat een beetje muggezeikerij. Een Relapse-band in de Pit’s, het is al een mirakel op zich.

Gezien: Wrong + Coilguns – De Pit’s, Kortrijk – 3 mei 2019
Tekst: Patrick Bruneel – Foto’s: Patsker Omaer Beguin


Lees meerReacties