Oproep schrijflab over klank #2

In 2022 gingen zeven cultuurjournalisten, essayisten en creative writers onder leiding van auteur en audioregisseur Renée van Marissing op zoek naar hun eigen schrijfstem in een kritiek van klank. In 2023 gaat schrijflab Klank&Komma een tweede editie tegemoet.

In 2022 gingen zeven cultuurjournalisten, essayisten en creative writers onder leiding van auteur en audioregisseur Renée van Marissing op zoek naar hun eigen schrijfstem in een kritiek van klank. In 2023 gaat schrijflab Klank&Komma een tweede editie tegemoet. In Klank&Komma #2 onderzoeken we de relatie tussen klank en tijd.

Ik hoor ik hoor wat jij niet hoort

Vanaf het moment dat een geluid in gang wordt gezet, legt het een reis af door de tijd. Miniem en haast onopmerkbaar, maar desalniettemin een beweging in tijd. Geluidskunstenaars en artiesten gebruiken dit concept soms nadrukkelijk in hun werk: bewerkingen met echo’s, tapeloops of het eindeloos oprekken van klankduur. Ons geheugen is een tijdscapsule van klank, we herinneren ons immers geluiden die al lang niet meer klinken en hoewel klank geen sporen achterlaat, hebben we geen twijfel over hoe het krassen van nagels op een schoolbord klinkt. Waar en wanneer bestaat klank? Kunnen we resonanties traceren in ons geheugen? Hoe onderzoeken we klank en tijd in woord en taal?

Tijdens Klank&Komma #2 verkennen we de relatie tussen klank en tijd onder leiding van auteur Leonieke Baerwaldt, Domein voor Kunstkritiek en Het Concreet. Leonieke Baerwaldt (Ecuador, 1985) studeerde filosofie en literatuurwetenschappen, won in 2018 de Grote Lowlands Schrijfwedstrijd, publiceerde korte verhalen in verschillende magazines en literaire tijdschriften en debuteerde in 2021 met haar roman ‘Hier komen wij vandaan’ bij uitgeverij Querido. In twee weekenden en meerdere luistersessies werken deelnemers met Leonieke toe naar persoonlijke essays die het domein van klank verkennen. De resultaten worden gepubliceerd in of op het hedendaags muziektijdschrift Gonzo (circus).

Programma

Het lab beslaat twee weekenden en een aantal optredens/lezingen in het najaar waarin we constructieve combinaties maken van luistersessies, gesprekken en schrijflessen van Leonieke Baerwaldt. Wat we in het lab horen, bespreken en leren dient als basismateriaal waarover essays geschreven worden.

  • 15 september: kennismaking in Tilburg met thematische introductielezing en aansluitend bezoek aan de voorstelling Minamitori in Schouwburg Concertzaal Tilburg.
  • WEEKEND #1: op 7 en 8 oktober zijn we te gast in Het Concreet in Tilburg. We openen de dag met een luistersessie van Mathijn den Duijf en Mathijs Leeuwis. Op zaterdagmiddag en zondag volgen de eerste schrijflessen van Leonieke.
  • WEEKEND #2: op 28 en 29 oktober bezoeken we ’s Hertogenbosch, waar we op zaterdag workshops elektronische muziek volgen in Willem Twee Studios en zelf de hand mogen leggen aan nieuwe klank. Op zaterdagmiddag en zondag volgen weer schrijflessen van Leonieke.
  • 4 november: we bezoeken FAQ Festival, het festival voor nieuwe elektronische muziek binnen November Music.

Kosten

Deze cursusreeks is een initiatief van Het Concreet en Domein voor Kunstkritiek i.s.m. Gonzo (circus). Financieel mogelijk gemaakt door Het Concreet vanuit het Impulsgeldenprogramma van Kunstloc Brabant. Podiumpartners zijn Willem Twee Studios en November Music/FAQ Festival. Deelnemers betalen een bescheiden bijdrage van €200,- (ex. btw) voor het hele lesprogramma, inclusief toegang tot FAQ Festival. Kosten voor reizen, avondmaaltijden en een eventuele overnachtingen zijn voor de deelnemer.

Aanmelden

Deelnemers zijn professionele schrijvers – critici, essayisten, creative writers – uit Nederland en Vlaanderen met een interesse in hedendaagse muziek en met een open houding naar elkaar, bereid om naar elkaar te luisteren en feedback te geven. We streven naar een groepssamenstelling van schrijvers met verschillende achtergronden (literatuur, film, beeldende- en podiumkunst, filosofie) om de klankwereld zo breed mogelijk te kunnen ontdekken en te beschrijven.

Meld je vóór 23 juni (aanmelddatum is verschoven naar 13 juli) aan door een korte motivatie, een CV en een tekst van jouw hand – vorm naar keuze, bijv. essay, blog, recensie – te sturen naar labcoördinator Dirk Verhoeven: info@dirkverhoeven.com. Het Domein & Het Concreet selecteren de deelnemers op experimenteerzin en tekstkwaliteit. Alle inzenders krijgen afzonderlijk bericht.


Met Klank&Komma streven Het Concreet, Domein voor Kunstkritiek en Gonzo (circus) naar een muziekjournalistiek die aansluit op het hedendaagse domein van klankexperiment.

Over Het Concreet
Het Concreet verbindt de techniek van gisteren aan makers van nu. Het Concreet is het langetermijnproject van Mathijn den Duijf, Mathijs Leeuwis en Anneroos Goosen. Vanuit hun studio in Tilburg werken zij met een breed scala aan makers en muzikanten aan een nieuw domein voor experimentele muziek vanuit analoge opnametechnieken, waarin luisteraars van allerlei muzikale achtergronden welkom zijn. Het Concreet voelt zich sterk verwant met het erfgoed van de analoge muziekpioniers uit de twintigste eeuw, en gebruikt de analoge muziekstudio als instrument. Vanuit deze experimenteerdrift zoekt Het Concreet nieuwe plekken, toepassingen en publieken op.
hetconcreet.com

Over het Domein voor Kunstkritiek
Domein voor Kunstkritiek zet zich sinds 2004 in voor een kritiek van de toekomst. We staan voor het herijken en verrijken van de onafhankelijke reflectie op kunst. We zijn aanjager binnen de netwerken van media, opleidingen en culturele instellingen die zich op vernieuwende wijze inzetten voor een betekenisvol en breed gevoerd gesprek over kunst. We bieden denkers en schrijvers de kans hun talenten te exploreren. Ons werkterrein omvat alle mogelijke kunstdisciplines, zowel dans, theater, muziek als de beeldende kunst, film, architectuur en literatuur.
domeinvoorkunstkritiek.nl


Financieel mogelijk gemaakt door Het Concreet vanuit het Impulsgeldenprogramma van Kunstloc Brabant. Podiumpartners zijn Paviljoen Ongehoorde Muziek, Willem Twee Studio’s en November Music.

Klank&Komma - Logo's

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!