Geluid

Mogwai

KIN


Artiest:Mogwai
Titel:KIN
Label:PIAS
Distributeur:PIAS

Artiest:Minus The Bear

mogwai.co.uk

Mogwai kunnen we inmiddels tot de veteranen van de postrock-scene rekenen. Het instrumentale geluid van de band uit Glasgow is inmiddels herkenbaar, doch verschaft altijd genoeg variatie en vernieuwing om te zorgen voor voldoening bij het beluisteren.

Naast hun reguliere werk hebben ze ondertussen ook een aantal soundtracks op hun naam staan, waarvan vooral die voor ‘Zidane: A 21st Century Portrait’ (2006) en ‘Les Revenants’ (’13) indruk hebben gemaakt. Nu is daar de filmscore voor ‘KIN’, hun eerste voor een grote Hollywoodfilm, uitgebracht op PIAS Recordings.

De vrees dat de band zichzelf mogelijk zou verliezen in teveel bombast passende bij een grote studioproductie blijkt gelukkig ongegrond. Met ‘KIN’ weet Mogwai zich wederom te bewijzen als meesters van het creëren van een passende sfeer.

Ditmaal staan pianoklanken meer centraal dan het geweld van de gitaar, hoewel er op passende momenten nog steeds kleine explosies worden toegelaten. Het geluid doet erg denken aan de heerlijke soundtrack die collega postrockers 65daysofstatic hebben gemaakt voor ‘Silent Running’, inclusief het gebruik van elektronica.

Of je de film kent of niet, ‘KIN’ is een luisterervaring die de moeite waard is.

Tevens op PIAS vinden we ‘Fair Enough’, de jongste en tevens laatste ep van Minus The Bear. Na ruim zeventien jaar heeft de band uit Seattle aangegeven de brui eraan te geven.

‘Fair Enough’ is hun zwanenzang en na een laatste afscheidstournee zal het viertal zich op andere zaken gaan richten. Luisterend naar de vier nummers op de ep is dat een triest makende gedachte, want de troostrijke muziek die hier aangeboden wordt, zal node worden gemist.

Minus The Bear is altijd al goed geweest in het koppelen van vrolijke muziek aan melancholische klanken, waarbij een glimlach en een traan niet zelden hand in hand gaan. Laat ‘Fair Enough’ dan tenminste een goede reden zijn om niet alleen van de ep zelf, maar ook van de totaalcatalogus van de band te genieten.

Reacties