Events

Ketterij te Broekzele


Nederland staat niet langer enkel bekend om zijn molens, tulpen, klompen en de betere Provençaalse kruiden. De laatste jaren mogen we ook oerdegelijke Black Metal aan dit rijtje toevoegen.

Eén van de interessantste bands uit deze broeihaard van talent zijn ongetwijfeld de Nijmeegse ketters van Turia. Het triumviraat bestaande uit T., O. en J. en brengt een minimalistische vorm van Black Metal waarbij beklijvende zang, organische drums en aangrijpende gitaarlijnen samenkomen in een perfecte symbiose. De band bracht eerder deze maand nog het album ‘Degen van Licht’ (Eisenwald) uit. Reden genoeg om op een druiligere vrijdagavond nog eens naar Broekzele te trekken.

IJzig duo

De aftrap van de avond werd gegeven door het Franse Iffernet. Na een valse start vulde het duo de zaal een half uur met ijzige Black Metal. Hoewel het merendeel van het publiek het duidelijk smaakte, misten wij toch wat diepgang in de sound en nummers om ons de volledige set lang te kunnen boeien.

Grimmige atmosfeer

De tweede band die de Bühne betrad was Coldborn, het soloproject van Norgaath (beroemd en berucht van onder meer Enthroned en Grimfaug). Live werd hij bijgestaan door vier in corpse-paint gehulde muzikanten waarvan de drummer vooral de sound domineerde met een strakheid waarvan zelfs een atoomklok nog iets kan leren.

Het grimmige en atmosferische geluid van de band doet denken aan de hoogdagen van the second wave of Black Metal. Niets verrassends, niets vernieuwend, maar dat hoeft ook helemaal niet.

Toeter & bel

Tenslotte betrad Turia het podium. Hun rauwe, soms naar psychedelica neigende,Black Metal bracht ons een uur in hogere sferen. Zoals gewoonlijk bleef de lichtinstallatie uit tijdens de show en werd het podium enkel sferisch verlicht met kaarsen.

Black Metal herleid tot de pure essentie, zonder veel toeters of bellen. Behalve dan de bel die T. gebruikte om sfeer te creëren tussen nummers en de eenzame trompet tijdens het magistrale titelnummer van hun laatste plaat ‘Degen van Licht‘.

De passie en intensiteit van de drie muzikanten straalde gedurende de gehele set op het publiek af. Het trio is perfect op elkaar ingespeeld. Zowel muzikaal als visueel stond de show volledig op punt. Een optreden van Turia is dan ook een totaalbeleving.

Als we dan toch één minpuntje moeten aanhalen, is het dat de zaal wegens praktische redenen niet volledig in het duister gehuld was. Al zal dit, als de band zo blijft groeien, in de toekomst wel nog meer voorvallen. Ook naast het podium werden de liefhebbers van het betere zwaardere werk in de watten gelegd. De exquisiete distro van Babylon Doom Cult was aanwezig zodat we met een legere portefeuille en rijkere platencollectie tevreden huiswaarts keerden.

Gezien: Turia, Iffernet, Coldborn – Magasin 4, Brussel – 21 februari 2020
Tekst: Maxime Opsomer – Foto’s: Bart Marescaux


Reacties