Kabeltrekkers en knoppendraaiers

PULSE is een nieuw concept in de modulaire synthesizergemeenschap. Nosta, Modular404 en Mangoest Records bundelden hun krachten om met PULSE de modulaire muziekscene in België te benadrukken en in de kijker te zetten.

Het aanlokkelijke programma werkte als een sterke magneet en trok ons weg van het Brugse Ommeland naar Opwijk, in Vlaams Brabant.

De programmatie van het dagprogramma bestond onder meer uit een modulaire markt, lezingen en een doe-het-zelf workshop. De bezoekers lieten zich opslorpen in de modulaire gemeenschap. Van héél dichtbij kon de oneindigheid van mogelijkheden die de modulaire synthesizers bezitten, bestudeerd, omarmd en uitgeprobeerd worden. Met zacht gebliep zette de interessant ogende dag zich op gang.

Motorgeluid

In open lucht kregen de bezoekers vanaf 17 u de kans om een vijftal artiesten aan het werk te zien met hun modulaire machines. Sebastopol (Marc Debroey) mocht als eerste Belgische artiest het PULSE Fest openen. Zijn zachte ambient werd overstemd door het gehuil van de motor die de opblaasbare tent (waaronder de outdoor gigs plaatsvonden) in zijn vorm diende te houden. Met de volumeknop omhoog werkte Sebastopol zijn tweede deel van de half uur durende set af.

Nordlys is het project van Gregory Delabelle.  De in Brussel wonende Oostendenaar  werkt momenteel aan verschillende projecten met internationale artiesten. We kregen een avontuurlijk stuk te horen met zweverige ambient en escapades richting dark ambient. Nordlys speelde een krachtige en gevarieerde set die voldeed aan onze verwachtingen.

De Tsjech Tomas Niesner heeft net zijn debuut release (‘Silencia’) op tape uit. Hij toverde mooie minimalistische ambientklanken uit zijn modules. Met zachte soundscapes demonstreerde Niesner een vol uur zijn kunnen met een zéér bescheiden hoeveelheid aan modules.

Gebliep

De demonstraties  van de knoppendraaiers in open lucht stimuleerde de bezoekers om bij de standhouders van de modulaire synths hun kans te wagen met de kabels en knopjes. De zaal werd hierdoor gevuld met een overdonderende kakofonie aan Star Trek-achtig gebliep. De zenuwen van de aanwezigen werden dan ook aan een modulaire test onderworpen.

De verrassing van de outdoor ambient optredens was HHNOI uit Duitsland. We genoten van het brede pallet van ambient soundscapes voorzien van experimentele trucjes en beats. Het met frisheid en originaliteit gebrachte optreden was een uitschieter, en een opwarming voor de tweede gig die HHNOI net voor middernacht zou spelen.

De laatste act van het outdoor programma was Ma Ku Su (F). De kettingrokende Max Maleo gaf tijdens de opstelling van zijn modules en keyboards een zenuwachtige indruk. Met door stemloops ingekleurde ambient liet Ma Ku Su een interessant stukje elektronica horen. Flarden van hiphop wrongen zich door de modulaire synth  klanken heen.  Ongeveer halfweg had Ma Ku Su pech. Zijn modules weigerden dienst en er ontstond zichtbare irritatie. Met wat hulp slaagde de Parijzenaar er in zijn machines terug aan de praat te krijgen en kon hij zijn set toch nog een mooi einde geven.

Futuristisch

Ondertussen hadden de standhouders van de modulaire markt plaats gemaakt voor het indoor gebeuren. Er werd een reusachtige hoeveelheid kabels geplugd om de modules, van de optredende geluidskunstenaars, met elkaar te verbinden. Een indrukwekkend en futuristisch uitzicht van lichtjes en snoeren werd zichtbaar op het podium.

Live kan er van alles (ongewild) mislopen en dat ondervond ook Onsturicheit (Peter Moorkens). Bij de start van zijn performance dreunden de bassen zo heftig dat het pijn deed aan de oren. Gelukkig werd dit euvel tamelijk vlug gecorrigeerd. De experimentele uitspattingen van Onsturicheit klonken indrukwekkend door de speakers. Door het strakke tijdsschema kreeg de ‘Electric Wizzard’ maar een halfuurtje om zijn avontuurlijke elektronische muziek in de aanwezige oren te laten tintelen. De zandloper was jammer genoeg veel te vlug leeg. Door de valse start werden ook de begeleidende visuals vergeten. Peter Moorkens kon er na zijn optreden, gelukkig maar, mee lachen.

Inkleuringen

Tijd voor wat elektronische escapades uit Nederland. Timo Rozendal had een indrukwekkende set-up van DIY-modules en bekabeling meegebracht. Tijdens Rozendals’ halfuurtje werd er een prachtige minimal techno set uit de doosjes geduwd. De trage, meeslepende beats met de elektronische inkleuringen en baslijnen veranderden na vijftien minuten in een experimentele brij van onsamenhangende klanken die de aandacht deden verslappen. Colloid (Jan Willem Hagenbeek) gaf van hetzelfde laken een deel. De drijvende kracht achter modulemaker Ginkosynthese presenteerde minimale beats en soundscapes die goed klonken maar weg ebden in een mengelmoes van hiphop-achtige breakbeats die kant noch wal raakten. Een set met hoogtes en laagtes was het resultaat.

Een half uurtje later dan voorzien mocht HHNOI nog eens zijn kunsten tonen op het grote podium. De in Keulen gebaseerde Marco Petracca speelde een swingende set met onvoorspelbare donkere atmosfeer. De visuals werden verzorgd door zijn partner Rachel Palmer (VS). De bewegingen en vormen van de achtergrondbeelden werden gestuurd door de pulsen en frequenties van de aangrijpende downbeat ambient. Een prachtig samenspel van geluid en beeld gaf deze uitvoering met emoties gevulde elektronica, een extra dimensie. Knoppendraaier Petracca toonde zijn kunsten en talent om de modulaire synths als geen ander te manipuleren. We zagen een halfuur live elektronica van de bovenste plank.

Een pluim voor de organisatoren van PULSE. We kregen een boeiende dag vol activiteiten en ontdekkingen met  internationale artiesten. Er was een vegan foodtruck op de locatie die de aanwezige smulpapen kon overtuigen dat plantaardig eten echt lekker kan zijn. PULSE liep nog tot de vroege uurtjes met een minimal techno set gegeven door John Dee (CZ), Stziopia (I), Olani (D) en Mudd Corp (B). De live visuals  werden verzorgd door Goat Exe (B) en Rachel Palmer (VS). We lieten dit allemaal aan ons voorbijgaan en gebruikten de vroege uurtjes om vermoeid, verzadigd maar tevreden ons huiswaarts te begeven.

Gezien: PULSE Modulair Music Fest – Nosta, Opwijk – 15 juni 2019

tekst:
Patsker Omaer Beguin
beeld:
PULSE-Festival-c-Patsker-Omaer-Beguin-5
geplaatst:
vr 21 jun 2019

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!