Jóhann Jóhannsson


Een ode aan menselijke veerkracht

De composities van de IJslandse muzikant, componist en producent Jóhann Jóhannsson klinken als dromerige soundtracks voor niet-bestaande films, balancerend op de rand van sprookjesachtig en desolaat. Onlangs verscheen zijn nieuwe plaat ‘The Miners’ Hymns’, het resultaat van een collaboratie met regisseur Bill Morrison.

Jóhann Jóhannsson - Foto: Caroline Lessire

Op het podium brengt Jóhann Jóhannsson muziek, beeld en licht samen tot een volwaardig geheel. Met de subtiliteit van een klassiek dirigent stuurt hij een strijkkwartet aan, waarbij hij zelf de muziek aanvult met computer en piano. De subtiele hoofdknikjes en handgebaren van Jóhannsson zijn even beheerst als de strijkbewegingen van de muzikanten. Op de achtergrond korrelige filmbeelden. Zijn kale hoofd en zwarte uniform dragen bij aan het sobere, serene aura dat Jóhannsson omhult. De rust die hij uitstraalt is tijdens het interview, de dag na zijn concert in Brussel, eind mei, nog even opvallend. Hij praat rustig en weloverwogen; hier zit iemand die zijn werk zeer serieus neemt.
De geboren en getogen IJslander verruilde Reykjavik vijf jaar geleden voor Kopenhagen. Deze verandering van omgeving voelde voor Jóhannson als een verhuizing naar het platteland. “Reykjavik is geen enorme stad, maar wel een heel intensieve stad waar heel veel gebeurt. De stad heeft mij enorm gevormd, maar op een zeker moment werd zij me teveel. De drang om overal aan mee te doen leidde ertoe dat ik mijn focus verloor. In Kopenhagen heb ik de eerste paar jaar alleen maar gewerkt, ik begin nu pas een beetje uit mijn schulp te kruipen en me te vestigen in de stad. Ik treed nu ook op met Deense muzikanten.”

Meer lezen?

Koop Gonzo (circus) #104 los via één van de verkooppunten of via de webshop.

Meer info

www

www.johannjohannsson.com


Reacties