Events

Jóhann Jóhannsson – Melkweg, Amsterdam – 9 april 2009


Witte donderdag. Het begin van de herdenkingsdagen rond het lijden en de opstanding van Christus. Daarbij is vooral het Evangelie van Johannes een leidraad bij de beleving van deze Christelijke “feestdagen”. En daar is dan toevallig, aan het begin van deze periode van innerlijke bezinning, Joahnn Johannsson in Nederland. Na zijn concert op 8 april, georganiseerd door de Brusselse Ancienne Belgique, treedt Johannsson op in de Amsterdamse Melkweg. Mijn hoop was er min of meer op gericht dat het zware sacrale karakter van het werk van Johannsson in combinatie met de Paasdagen zou leiden naar een goddelijk moment. Want dat is ook hetgeen je beleeft als je naar de albums van Johannsson luistert.

Johann Johannsson

Het programma kent dezelfde volgorde van de avond ervoor in Brussel. Johannsson opent met het titelnummer van zijn laatste CD “Fordlandia“. En vervolgens wandelt hij op geroutineerde wijze door zijn rijke repertoire. In eerste instantie nog met “Melodia #1” en “Rocket Builder“, ook afkomstig van “Fordlandia“. De zaalmix is goed en het publiek zeer geconcentreerd luisterend. Bij de stille passages kunnen we een speld horen vallen. Het organische karakter van Johannsson’s composities, dat vooral wordt gecreëerd door het strijkkwartet, klinkt echter nogal statisch. De warme sfeerpatronen en de gevoelige klankverschuivingen in de muziek zorgen vreemd genoeg niet voor het ultieme kippenveleffect. Waarschijnlijk moeten we hiervoor de oorzaak zoeken in de visuele presentatie op het grote doek achter de muzikanten en de locatie; een doorsnee Nederlandse popzaal. Opvallend storend zijn de videobeelden, die niet synchroon lopen met de muziek en zelfs zomaar plomp verloren stoppen en worden herstart. Na ook prachtige uitvoeringen van “Joi & Karen” en “Salfraedingur” van de CD “Englaborn” komen we aan het einde van het concert bij de climax van de avond. Zowel “IBM 1401 #1” als “IBM 1401 #5” worden bij de kraag gegrepen. Zij vormen zeker de hoogtepunten tijdens dit concert.

Helaas geen goddelijke ervaring. Naar mijn idee een leuke extra “gig” tussen AB Brussel en Motel Mozaique in Rotterdam. Dan maar weer de CD’s beluisteren, waarbij ik mijn eigen sacrale sfeer zal creëren.


Reacties