Geluid

Northaunt

Istid III

Artiest:Northaunt
Titel:Istid III
Label:Glacial Movements
Distributeur:Import

www.northaunt.com

Bij het Italiaanse Glacial Movements draait het uitsluitend om sneeuw en ijs. Omgezet naar muziek betekent dit vrijwel altijd arctische ambient. De discografie oogt ondertussen behoorlijk indrukwekkend met releases van onder meer Francisco LópezLullScannerAidan BakerRapoonLoscil en Machinefabriek.

Northaunt is het soloproject van Hærleif Langås en als Noor is hij uiteraard als geen ander geschikt om ijs, koude, sneeuw, wind, smeltwater et cetera te verklanken naar beklijvende glaciale soundcapes.

‘Istid III’ is het derde luik in een serie over de ijstijd; meer bepaald wil hij nadenken over hoe de aarde was voor de mens er rond liep. De rol en kracht van de natuur, de stilte die er moet zijn geweest zonder menselijke activiteit en de manier waarop de natuur de huidige landschappen op aarde heeft vormgegeven, zijn de thema’s van het album.

Langås beschouwt ‘Istid III’ als zijn reactie op de moderne tijd, die wordt gekenmerkt door jachtigheid, lawaai, stress en verwarring. Er is niet veel voor nodig om de aanpak van Northaunt te vergelijken met die van de meester in het genre zelve, Biosphere.

Zowel qua opzet (fijnzinnige elektronica aangevuld met veldopnames) als eindresultaat zitten de twee landgenoten grotendeels op dezelfde lijn. Het grootste verschil is het feit dat Northaunt wat meer neigt naar dark ambient. Vakwerk, maar nergens essentieel.

Reacties