GC #133

Het duo Se Delan bestaat uit de Britse multi-instrumentalist Justin Greaves (Crippled Black Phoenix) en de Zweedse zangeres en liedjesschrijfster Belinda Kordic. Se Delan kende met het debuut ‘The Fall’ uit 2014 een bescheiden succesje dat scoorde bij liefhebbers van het herrezen shoegaze-genre. Niet dat het duo echt was vast te pinnen. Daarvoor kwamen te veel elementen uit andere genres piepen, waaronder pure pop, triphop en heel wat details die verwezen naar de jaren 1980. Voor ‘Drifter’ gaat het duo een beetje weg van dat eerder uitgestippelde pad en wordt er gekozen voor een donkerder geluid. Dat wil niet zeggen dat het dromerige, de triphop of de shoegaze helemaal verdwenen zijn. Toch hebben we de indruk dat Se Delan breder wilde gaan en de invloeden die beiden bij dit project kenbaar willen maken, duidelijker mogen zijn. Zo klinkt de stem van Kordic soms wel heel erg als die van Siouxie Sioux zoals die klonk bij The Creatures of bij de laatste exploten van The Banshees. ‘Gently Bow Out’ is er zo eentje waar die invloed onmiskenbaar doorklinkt. ‘She’s So Wild’ klinkt als een cover maar onze promo meldt daar niets over. Toch zou dit nummer van Bauhaus kunnen zijn, met een vrouwelijke stem in plaats van Peter Murphy. Toch klinkt Se Delan nergens ouderwets. Daarvoor zijn de liedjes te mooi en zijn ze heel goed gearrangeerd waardoor ze eigentijds klinken. En dromen vol donkere gedrochten blijven natuurlijk dromen. Dat is ook zo met ‘Drifter’, dat weliswaar donkerder klinkt maar tegelijk veel interessanter dan wat het debuut te bieden had.

Sheik Anorak is één van de vele projecten van Frank Garcia. Hij richtte in 2004 het Gaffer-label op om het debuut uit te brengen van zijn band SoCRaTeS, waarin hij gitaar speelt. Een band volstond niet, en we vinden Garcia terug in een waaier aan bands die in diverse stijlen muziek maken, waaronder Men At Sea, LOUP, Grand Royale en Neige Morte. Sheik Anorak ontstond in eerste instantie als solovehikel om zijn voorliefde voor noise een platform te bieden. Elke plaat die hij tot nu toe maakte onder deze noemer, gaat een andere richting uit. Nowave, noise, Sonic Youth-rock en ongebreidelde freejazz annex -rock. Het verbaast dan ook niet dat hij op een bepaald ogenblik aan de slag ging met Weasel Walter (Flying Luttenbachers). Samen met Walter en Garcia trad ook saxofonist Mario Rechtern toe, waarna het trio helemaal uit zijn improvdak kon gaan. Live doet Garcia dit nog steeds,maar ondertussen is het geluid van Sheik Anorak voor het plaatwerk een compleet andere richting ingeslagen. Sinds ‘Day01’ brengt hij een soort indierock die post- en mathrock incorporeert. En dat is met deze nieuwe plaat, waarop zeven nummers, niet anders. Een ingetogen Don Caballero gaat in zee met een bezadigd June Of 44, wat tot een verrassend en tranceverwekkend resultaat leidt. Zelfs de paar nummers met zang klinken zeer geslaagd. En dat is absoluut niet evident bij dit soort muziek. ‘Upp Med Armarna’ is zo’n geslaagde, woordeloze trip die nog veel langer mag duren dat de ruim zes minuten die het nummer nu duurt. Een geslaagde stap van een inventieve muzikant, die live wel nog steeds zijn duivels ontbindt.

Lynn Maring (gitaar, zang) en Saskia Fuertes (drums, zang) steken voor hun derde album meteen een tandje bij. En dat op een paar vlakken. De meiden trokken naar Tucson, Arizona om er te werken met Jim Waters, die eerder werkte met grote namen als Sonic Youth en The Jon Spencer Blues Explosion. Het verwondert dan ook geenszins dat ‘Wrong Motel’ veel meer impact heeft dan voorgangers ‘Butchery’ (2011) en ‘Distoris Clitortion’ (2014), zelfs al stonden daar ook al meer dan behoorlijke nummers op. De dames kiezen voor ruige rock-‘n-roll waarbij al eens lekker geschreeuwd mag worden. Niet dat ze zich willen meten met bijvoorbeeld Babes In Toyland. Dat soort feminisme en heftige noisy rock is niet aan The Chikitas besteed. Puur en eerlijk zonder moeilijk te doen. Gewoon gaan , een leuke melodie verzinnen of dat toch opzijn minst proberen, en dan ongekunsteld proberen samen te zingen, in mislukte duetten die zo slecht zijn gedaan dat ze weer charmant gaan klinken. Het is net dat rommelige, dat gelukkig maar niet plat werd geproduceerd, die van dit duo een leuk en innemend bandje maken. Grote ogen zullen ze nooit ogen, ook niet met deze beter klinkende plaat. In het ondergrondse clubcircuit waar al eens een ferme portie punk en pure rock-‘n-roll mag passeren en er lustig met bier mag worden gegooid tijdens het crowdsurfen, zullen band en publiek zich rot amuseren.

Het Brusselse Mont-Doré heeft een opvolger klaar voor ‘Escalades’, een felle brok screamo-hardcore die we in GC#122 de revue zagen passeren. Dat hardcore ons deel ging zijn, konden we al vermoeden met een bezetting waarbij leden zitten die bij bands als Thot, Hurt Them Back, Prairie en Serious Kids spelen of gespeeld hebben. Die plaat bevatte vijf nummers met één ware uitschieter. Inmiddels zijn we twee jaar verder en lijfde Mont-Doré een extra gitarist in om zijn geluid nog voller te maken en tegelijk te verbreden. En dat is ze nog gelukt ook. Opener ‘Before We Go’ laat meteen horen dat Mont-Doré het ook anders kan aanpakken. Postrock zet de toon van het nummer, alvorens alsnog uit te barsten. Ze zijn ook slim, deze Brusselaars en ze passen niet elke keer hetzelfde trucje toe. Postrock, screamo en hardcore worden vakkundig met elkaar verweven. Mik van Death Engine neemt de vocale honneurs waar op ‘What You Gave Me Is Not A Gift’, waardoor ook in de screams en zang enige variatie zit ingebouwd. Magnus Lindberg (Cult Of Luna) deed de mastering, waardoor ‘Fractures’ ook nog eens uiterst professioneel klinkt. Af klokkend net onder het half uur duwen deze hoofdstadsbewoners ons op de harde feiten van het dagelijkse leven en schreeuwen ze het uit in de drang naar een ander en beter leven. Na de aanslagen in Brussel heeft deze bende nog meer reden tot wanhoop, voor zover die al niet heel sterk aanwezig is op deze plaat.

Het uit Wellington, Nieuw-Zeeland afkomstige viertal Orchestra Of Spheres is best wel een vreemde eend in de bijt van het muzikale landschap. De band zegt geen politieke intenties te hebben maar brengt zijn nieuwe plaat wel kort na de verkiezingen in hun vaderland uit om daar de nodige kritiek op te spuwen. Ook muzikaal zit die politieke stormdrang er beetje in. Op de manier van Sun Ra en ESG dan wel. Een beetje onderhuids, gebracht in een muzikaal kader dat al net zo onvatbaar is als de groep zelf. Psychedelische stukken wisselen af met Afrikaanse aandoende ritmes, bewerende zanglijnen en exotica van zowat overal op onze aardbol. Mos Iocos, EtonalE, Baba Rossa en drummer Tooth, inmiddels vervangen door Woild Bain, geven zichzelf ook al minder voor de hand liggende artiestennamen. Het kwartet gebruikt in de nummers ook nog eens een scala aan exotische instrumenten, met een voorliefde voor allerlei belletjes. De nummers zijn iets makkelijker te behappen dan het werk van bijvoorbeeld Sun City Girls, mede door de focus op enige dansbaarheidsfactor. De muziek is wel net zo avontuurlijk en tast de grenzen van niet voor de hand liggende jazz af door toevoeging van allerlei elementen die er niet thuis horen. Net zo buiten de lijntjes kleurend is de derde plaat voor Abduction, het label gerund door Sun City Girls. Met een bezetting bestaande uit Steve Schmitt (gitaar), drummer Dave Abramson (Master Musicians of Bukkake) en Simon Henneman hadden we ook niet anders verwacht. Sinds 2005 bestookt het trio de mensheid met een maffe mengeling van surf, jazz, filmmuziek op een manier waarop voornoemde genres steeds uit balans lijken te klinken. De saxofonisten Skerik (Critters Buggin, Wayne Horvitz) en Neil Welch (Bad Luck, King Tears Bat Trip) blazen bijna letterlijk een aantal nummers in de vernieling, die zonder hen gewoon als bijvoorbeeld ordinaire surf zouden klinken. Op wat voor extra verwarring zorgende samples na is de muziek instrumentaal en klinkt ons vooral in de oren als komende van de indertijd zeer bloeiende New Yorkse scene rond The Knitting Factory. Niet het soort voortkabbelende jazz of ‘kijk ik eens wat ik kan’-muziek maar de avontuurlijke variant waarbij muzikale grenzen geen rol speelden.