GC #81

Eén van de interessantste Nederlandse groepen van de laatste jaren is zeker en vast At The Close Of Every Day. Domineeszoon Minco Eggersman en zijn kompaan Acel Kabboord sloegen op hun vorige platen “zalig zijn de armen van geest”, The Silja Symphony” en “De geluiden van weleer” een brug tussen americana en ingehouden, melancholische postrock. Met deze nieuwe “Leaves You Puzzled” weten ze ons danig te verrassen. Omdat beiden gegrepen waren door de bizarre geluiden en songstructuren uit de elektronicascene vroegen ze een aantal bevriende muzikanten werk van hun te remixen. Sommigen lieten nog iets heel van het origineel, anderen puzzelden uit de elementen die ze kregen aangereikt volledig onherkenbare nieuwe songs. We waren het meest gecharmeerd door de minimale aanpak van Sylvain Chauveau en het behoorlijk verbouwde ‘’t Hellend Vlak’ door Spinvis. De meesten slagen erin om de melancholische ondertoon van At The Close Of Every Day weer te geven in hun remix. Een interessant, niet volledig geslaagd, experiment van deze boeiende groep. Maar wij kijken vooral uit naar een nieuwe volwaardige release. Die zou er eind dit jaar aankomen. Tijdens het luisteren hebben we trouwens de legpuzzel gemaakt die bij de plaat wordt geleverd.

Het duo Handsome Furs ontstond toen Dan Broeckner (Wolf Parade) en Alexei Perry aan het stoeien sloegen. Niet alleen met elkaar, maar ook met gitaren en hun nieuwe drummachine. Het resultaat is deze plaat vol duistere en van onzekerheid geladen popsongs. Over de bijna kale drumbeats vertelt Broeckner over zijn angsten en wat hem drijft. Hier en daar duikt een eruptie van noise op die de songs doormidden klieft. Op het eerste gehoor lijken die sterk op elkaar, maar na een paar luisterbeurten blijven nieuwe details opduiken. De titel van de plaat is trouwens ontleend aan de naam van een park in de Finse hoofdstad Helsinki. In dit park werden vroeger de slachtoffers van de plaag begraven, nu vieren de Finnen daar elk jaar een nationaal feest. Dansend op hun dode voorouders. Dansen doen wij niet op deze plaat, maar we kunnen ze u wel aanraden. (www.handsomefurs.com).
In Novosibirsk, Siberië woont Roman Revutsky. Een schuwe jongeman die op deze ep rommelt met allerhande elektronica. Het resultaat is een soort naïeve indiepop met elementen uit de shoegazer en indietronica. Zijn stem is vaak onverstaanbaar weggemixt en verborgen onder een hoop noisy geluiden. Dromerig, naïef en in het oog te houden. ‘Incomplete’ kwam trouwens uit op het Mexicaanse label Soundsister. Globalisering ten top, denken wij dan.