Geluid

Various Artists

Intent 2020/Vapor State


Artiest:Various Artists
Titel:Intent 2020/Vapor State
Label:Kalamine
Distributeur:

Artiest:Various Artists

Artiest:Various Artists

kalaminerecords.bandcamp.com/album/intent-2020-vapor-state

Als Brusselaar Peter Wullen ons attent maakt op een verzamelaar worden we meteen nieuwsgierig. Niet alleen naar zijn bijdrage, maar ook naar de andere deelnemers. Wullen prijkt namelijk niet zomaar op een compilatie. Hij moet zich op zijn plek voelen, verwantschap voelen en ook muzikaal dient een en ander aan enkele kwaliteitseisen te voldoen. Zumaia is de artiest die het netlabel runt en uiteraard niet mag ontbreken. Hij luidt het album, uitgebracht op de dag van Imbollc, het begin van de lente volgens de Keltische traditie, met veel passie in. Het album is geïnspireerd door het principe van het kwantumbewustzijn, het biocentrisme zoals verkondigd door Robert Lanza en de ‘Wish Tree’-installaties van Yoko Ono. Een behoorlijke theoretische boterham die we met plezier aan ons voorbij laten gaan. We luisteren gewoon naar het album, dat het afsluitende deel blijkt te zijn van een reeks van drie.

‘Intent 2020/Liquid State’ en ‘Intent 2020/Solid State’ zijn de andere twee delen in deze interessante serie, die allen via het principe name your price te downloaden zijn. Onderhavig album, en bij uitbreiding de andere twee delen uit de serie, bieden een mooie staalkaart van experimentele elektroakoestische muziek, dark ambient, drones en lichte industrial. Het vanuit Bordeaux opererende label beperkt zich daarbij niet tot een bepaald land of continent. De artiesten komen een beetje van overal. Heel wat namen klinken ons onbekend. Dat maakt echter geen verschil bij het luisteren.

Wullen moet zeker niet onderdoen voor illustere artiesten als NimbostrataKosmik Leprechaun en Fabiean Van Den Eijnden. Ook op de andere twee delen, die samen een soort nieuwjaarswens vormen voor het gezegende jaar 2020 en waarop iedere deelnemer volledig de vrije hand kreeg, horen we eveneens alleen maar boeiend werk van onder meer Harold NonoWhalt ThisneyThomas Park en Hidden Glow. Die laatste is samen met nog een paar anderen op meerdere delen met een bijdrage present, wat al een ruimer idee geeft van de besognes van die artiesten. Wie een paar uurtjes tijd heeft, kan zijn geest verruimen met dit mooi initiatief.

Reacties