Geluid

Nocturnal Projections

Inmates In Images

Artiest:Nocturnal Projections
Titel:Inmates In Images
Label:Dais Records


Nocturnal Projections was een Nieuw-Zeelandse postpunkband die tussen 1981 en 1983 een handvol singles maakte en veelvuldig live speelde.

Maar Nieuw-Zeeland is ver weg, en de band was lang alleen bekend onder Kiwi rock-connaisseurs. En dan ook vaak nog als verwijzing, en niet zo zeer vanwege de eigen muziek, omdat de band die er uit volgde, This Kind Of Punishment, (iets) beter bekend werd.

Vice versa bereikten de platen uit die tijd uit Europa Nieuw-Zeeland wel, en het geluid van Nocturnal Projections was sterk beïnvloed door bands als Joy DivisionThe Fall en Wire.

Maar de band had zeker ook eigen karakter, uitbundiger en minder somber dan hun Engelse tijdgenoten. Dat is goed te horen op deze verzameling van nooit eerder uitgebrachte live-opnamen, samengesteld uit het archief van de band.

Het is een bescheiden verzameling, negen nummers in minder dan veertig minuten, zeker omdat de pers blurb rept van ‘bijna 100 nummers’ die de band in haar bestaan schreef (waarvan ze er overigens slechts tien in de studio vastlegden).

‘Inmates In Images’ pretendeert geen archief te zijn, maar is de weerslag van een ideaal optreden: ‘als je er niet bij was, dan is dit waarschijnlijk zo dichtbij als je kunt komen’, aldus ex-lid Peter Jefferies.

Als dat geen reden genoeg is, dan zouden twee nooit eerder uitgebrachte nummers én twee nummers die later door This Kind Of Punishment werden opgenomen (maar door die band nooit live werden uitgebracht) genoeg moeten zijn om je over de streep te trekken.

 

Reacties