Geluid

DØDSMASKIN

Ingenting

Artiest:DØDSMASKIN
Titel:Ingenting
Label:Cyclic Law
Distributeur:Import

cycliclaw.bandcamp.com/album/ingenting

Nu ze stevig op de grafkaart staan met ‘Fullstendig Brent’ en ‘Fiende’, vinden deze twee Noren de tijd gekomen om ook hun downloadbaar debuut uit 2015 in tastbare vorm verkrijgbaar te maken.

‘Ingenting’ past in de nihilistische Scandinavische death industrial traditie van groepen als Brighter Death Now en Megaptera, maar er wordt met subtielere klankpenselen geschilderd.

De tracks zijn veelgelaagd, en het inbouwen van rustigere passages draagt bij tot een soundtrackachtige totaalervaring. Omdat het gebruik van vocalen of stemsamples achterwege blijft, mogen de Machines Des Doods al het werk alleen opknappen, wat resulteert in een coherente luisterbeleving, uitgesmeerd over vijf stevige tracks.

De wisselwerking tussen drones, industriegeluiden, noise, en het holle geklop van een stalen staaf op een stalen buis, zou ook niet misstaan als soundtrack van ‘Eraserhead’. Een zeldzame keer spookt een synthesizermelodietje treurig door de duisternis.

Vormelijk past deze op driehonderd exemplaren gelimiteerde cd perfect in de eeuwigdurende huisstijl van de internationale Doodsindustrie: donkergrijs op zwart, een schedel, en mensonvriendelijke titels als ‘Aske’ of ‘Menneskeforakt’.

Reacties