Mixtapes

In Memoriam: David Roback (1958 – 2020)


Kunnen we afspreken dat er onderhand al genoeg muzikale doden zijn gevallen, 2020? Vorige week overleed David Roback.

Dat haalde weinig voorpagina’s, maar in het echte leven – of toch in de afspiegeling daarvan op onze Facebookwall – waren veel mensen triest.

“Godverdomme. R.I.P. Dave Roback” luidde de bondige facebookpost van onze concertmakker Wim De Beuckelaer (die u mogelijk nog kent van de prima Antwerpse garagerockers De Bossen) waarlangs we het slechte nieuws vernamen. Aan die korte vloek voegde hij kort daarna nog twee van zijn typische facebookposts toe, waarin hij zo mooi persoonlijke bespiegelingen en muzikale herinneringen aan elkaar koppelt, naar goede gewoonte vergezeld van een uitstekende muzikale selectie uit Robacks fijne maar niet zo omvangrijke oeuvre. 

Roback is wellicht nog het meest bekend van zijn platen met Mazzy Star, maar toen hij eind jaren ‘80 die band begon, was hij al een decennium lang een stille kracht in de Paisley Underground scene. Zo speelde hij een belangrijke rol bij The Rain Parade, de band met broer Steve, waar David na de eerste plaat wegging. Nog zo’n eenplaatsproject was Rainy Day, waarop Roback zich omringde met het puikje van de Paisley Underground scene, inclusief Bangles Susanna Hoffs en Vicky Peterson. 

Daarna ging Roback aan de slag met Opal (begonnen als Clay Allison), waarin hij samenwerkte met Kendra Smith (ex-The Dream Syndicate), totdat die aan de vooravond van een toer de band verliet. Enter Hope Sandoval, met wie Roback wat later Mazzy Star zou oprichten. 

De platen van Opal kwamen nooit uit op cd – al staat er binnenkort naar verluidt een heruitgave aan te komen – maar Wim was zo goed ons zijn exemplaren toe te vertrouwen voor deze mixtape. Doe er uw voordeel mee.

De posts van Wim leest u hier, hier, hier en hier. Ook de tekst die Martin Pulaski over Roback schreef, is van harte aanbevolen.

Playlist

The Rain Parade – Carolyn’s Song (Emergency Third Rail Power Trip, Enigma)
Rainy Day – On The Way Home (Rainy Day, Llama)
Rainy Day – I’ll Be Your Mirror (Rainy Day, Llama)
Opal – Northern Line (Early Recordings, Rough Trade)
Opal – Magick Power (Happy Nightmare Baby, SST)
Opal – Soul Giver (Happy Nightmare Baby, SST)
Opal – Siamese Trap (Happy Nightmare Baby, SST)
Opal – Supernova (Happy Nightmare Baby, SST)
Mazzy Star – California (Seasons Of Your Day, Rhymes Of An Hour)
Mazzy Star – Roseblood (Among My Swan, Capitol)
Mazzy Star – Ghost Highway (She Hangs Brightly, Rough Trade)
Mazzy Star – Into Dust (So Tonight That I Might See, Capitol)
Mazzy Star – Fade Into You (So Tonight That I Might See, Capitol)


Reacties