Events

In de genen van de muren


Piss Test speelde eerder al eens in de Pit’s, maar toen konden we er niet bij zijn. Dat zou ons deze keer niet overkomen, zeker gezien we de flarden die we hoorden van hun nieuwe plaat ‘Piss Test’, opvolger van ‘Biggest Band In Europe’ uit 2013 (Taken By Surprise Records), goed kunnen pruimen.

Hun platen lagen al te blinken op de merchandise stand. Zoals gewoonlijk, tenzij we het album al kennen en het toch gaan aanschaffen, kiezen we ervoor om de band zich eerst te laten bewijzen. Eén opvallende verschijning kregen we meteen in het oog, zonder op dat moment te weten dat we keken naar bassiste Samantha Gladu van Piss Test, met haar onafscheidelijke, als het ware ingekerfde, glimlach op haar gezicht.

Een hol genaamd Deinze.

Eerst was London Bullet aan de beurt. Een zelf in elkaar geknutselde vlag achter zich, die ietwat een parodie is op de Engelse vlag, met de bandnaam erop gekliederd. Deinze Bullet was eigenlijk een betere bandnaam, want daar komt dit kwintet vandaan. Al is Londen voor hen nooit ver af als we puur op hun muziek afgaan. Britse punk van eind de jaren 1970 is wellicht hun grootste inspiratiebron, met teksten over anarchie en dies meer, voor zover we er iets van verstonden natuurlijk. De van veel branie voorziene straatjochie annex zanger smeet zich als een volleerde entertainer, zijn band op sleeptouw nemend. De eerste minuten was het nog wat zoeken, maar eenmaal ze een cover van Fugazi hadden gespeeld, gingen toch alle remmen los en klonk de band als een gesmeerde punkrockmachine. ‘Five More Minutes’, hun cdtje, verkochten ze voor vijf euro. Aan commercieel succes heeft London Bullet lak. Niet aan snelheid, want negen nummers in dertien minuten, dan mag het wel vooruit gaan.

Alcoholcontrole

Het trio Piss Test uit Portland, Oregon voelde zich heel erg op zijn gemak in de Pit’s. Een van hun favoriete plekken, zo lieten ze meermaals horen. Punkrock zit hier dan ook in de genen van de muren, de vrijwilligers en een groot deel van de bezoekers. Snotty punkrock noemen ze het zelf, maar Piss Test is toch meer dan dat. Drummer Rodrigo Diaz, Samantha Gladu en Zach Brooks neigen tijdens hun set soms naar heel vroege Talking Heads, met zanger Zach Brooks in de rol van David Byrne, de punkrockversie dan. De man lijkt er zelfs een beetje op.  De eenvoudige maar uitermate effectieve baslijntjes van Samantha ‘big smile’ Gladu trekken de meeste nummers op gang. Waarna de gitaar van Zach Brooks invalt. Lekker hakkerig, noisy en dikwijls in overdrive. Het enthousiasme van het trio, de gedrevenheid, het spelplezier en die heerlijke glimlach zorgen er bij Piss Test voor dat je als luisteraar niet anders kan dan dit een leuke band vinden. Gladu zingt ook zo nu en dan een nummer, nonchalant als Kim Gordon dat ook ooit deed en kon. Muzikaal vernuft hoef je bij punkrock uiteraard niet te verwachten. Toch slaagt Piss Test er in behoorlijk wat variatie in hun nummers te steken, wat ook op hun album valt te horen. Want dat hoort er dan bij, na een goede show, een plaat kopen (op vinyl natuurlijk, en altijd schappelijk van prijs op dit soort concerten). En een single, want dat medium is in punkrockmiddens nog steeds heel populair. Ze geven naar het einde van de show, het moet steevast om 22h afgelopen zijn in de Pit’s ook nog een lekkere quote mee; ‘Encores are for pussies’. Zo, geen bisnummers, al is de finale van hun show veel beter dan nog een liedje eraan plakken.

Gezien: Piss Test + London Bullet – Pit’s, Kortrijk – 25 september 2017
Tekst: Patrick Bruneel – Foto’s: Stephan Vercaemer

https://pisstest.bandcamp.com/
https://londonbullet.bandcamp.com/

Comments


Reacties


Geen facebook? Reageer hier%d bloggers liken dit: