Signalement: Ibibio Sound Machine


Een aanstekelijke mix van West-Afrikaanse highlife, disco, gospel en postpunk: Ibibio Sound Machines hypnotiserende geluid doet het hoofd duizelen van associaties.

Ibibio credits Krzysztof A. EdelmanDe Londense band is de nieuwste aanwinst op Soundway, het label dat naam maakte met reissues van vergeten Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse klassiekers en dat nu zijn eerste ervaring begint op te doen met hedendaagse bands. Ibibio Sound Machine is daarbij een logische eerste keuze voor een label dat zoveel waarde hecht aan het levend houden van tradities, want de band herbergt diverse levende legenden, zoals de gevierde Ghanese highlife-gitarist Alfred Bannerman, die onder meer met Fela Kuti speelde. Of percussionist Anselmo Netto, die een grootste carrire had als mandolinespeler (!) in Brazili voordat hij van thuisland en instrument wisselde. De rest van de ritmesectie is Frans en de band herbergt nog vier Britse blazers, om de melting pot compleet te maken. Maar de ster van de band is zangeres Eno Williams, de charismatische, breed lachende frontvrouw in kleurige, gigantische jurken met een stemgeluid dat sterk aan Grace Jones doet denken. Zij is de spil van het geluid, en het zijn haar Zuidoost-Nigeriaanse roots die het concept van de band vormen.

Negenkoppig

Williams stamt af van het Ibibio-volk en haar moedertaal werd zo weinig gebruikt in muziek, dat Williams en saxofonist/toetsenist Max Grunhard besloten om dat gat op te vullen. Grunhard en Williams schreven een reeks liedjes met jazzbassist Leon Brichard en hiphopdrummer Benji Bouton, en via Grunhards andere band Konkoma kwam Bannerman de band in. Zo groeide de band langzaam uit tot de huidige negenkoppige bezetting. De teksten zijn allemaal gebaseerd op oude Ibibio-volksverhalen. Williams: De meeste teksten zijn gebaseerd op volksverhalen over dieren, verhalen die zijn bedoeld om een moraal over te brengen op de luisteraar. Ze spelen een belangrijke rol in mijn jeugdherinneringen. De volksoudsten droegen hun kennis over aan de jongeren via die curieuze en interessante volksverhalen, waarin dieren menselijke eigenschappen vertegenwoordigen. Dus we hebben bijvoorbeeld het verhaal van de pratende vis en het verhaal over hoe de schildpad strepen op zijn rug heeft gekregen, enzovoorts. Die verhalen spelen tot op de dag van vandaag een belangrijke rol in mijn gedachten. Ook al vormt het leven je terwijl je volwassen wordt, ik denk zelf dat de moraal en cultuur die je als kind mee hebt gekregen je echt als persoon definiren. De band is al een flinke mediahit in Engeland en werd vrij kort na de oprichting opgepikt door de BBC en Jools Holland, vooral op basis van hun energieke eerste single Lets Dance (Yak Inek Unek). Het debuutalbum verscheen in april vorig jaar en bracht een wat subtieler en spannender geluid. Op dit moment zijn er nog geen liveshows buiten hun thuisland gepland, en daar moest snel maar eens verandering in komen.


Dit artikel verscheen eerder in GC #125.

Koop deze editie in onze webshop!

Discografie

Ibibio Sound Machine (Soundway, 2014)
Let

Reacties