I Leave A Silver Trail Through Blackness


Uruk is een nieuwe loot aan de alsmaar uitdijende Consouling-boom, al is dat relatief. Uruk is namelijk het duo Massimo Pupillo en Thighpaulsandra, waarbij die eerste geen onbekende is voor het label.

In 2016 verscheen namelijk het album ‘The City Lies In Ruins’ van Triple Sun, een trio waar de tussen Italië en Peru pendelende Pupillo deel van uit maakte. En van ZuGermanotta Youth en nog veel meer.

Thighpaulsandra (de uit Wales afkomstige Timothy Lewis) is al net zo’n legende, die niet alleen jarenlang samenwerkte met Julian Cope en Spiritualized, maar van 1997 tot 2004 (van de eerste ontmoeting met John Balance tot aan diens dood) deel uitmaakte van Coil.

Het hoesontwerp is trouwens, van Balance, zodat hij toch aanwezig is op deze plaat. Behalve dat Thighpaulsandra deel uit maakt van UUUU (net dubbel-lp uit op Mego) samen met Graham Lewis (Wire), Matthew Sims (Wire) en Valentina Magaletti, kon hij het uitermate goed vinden met de visie op dark ambient van Pupillo.

Al is het begrip ambient ietwat misleidend in het geval van Uruk. Er gebeurt namelijk voortdurend een en ander tijdens de net geen veertig minuten behelzende oerwouddrone. Het duo sleept ons namelijk mee naar de diepste krochten van een oeroud woud, waarin primitieve stammen zich badend in duistere rituelen verborgen houden voor buitenstaanders.

Lichtpuntjes op het einde, neen, daar doet Uruk niet aan. Zwelgen in de schemering, dat wel, en mateloos genieten, dat ook. Dit album leunt uiteraard heel wat dichter aan bij het werk van Coil dan bij dat van Zu, maar daar hebben wij niets op tegen. Integendeel.


Dit artikel verscheen eerder in GC #143.

Koop deze editie in onze webshop!

Reacties