728x90 MM

I Can See The Church Burning Through The Binoculars

Evolueren is het motto van producer CNJR. Chris Richards is de man achter Conjure en achter het label Future Archive Recordings. Hij is bezeten van retro synthesizers en besloot om niet alleen kansen te geven aan jonge kunstenaars en hen te helpen hun muzikale dromen te verwezenlijken door aan de knoppen te zitten, maar ook zelf een stap in die richting te zetten. Vorig jaar debuteerde hij met het donkere synthwavealbum ‘WSTLND’ waarop hij de bakens neerzette waarbinnen hij wil functioneren. Geïnspireerd door de muziek bij oude science fictionfilms en een donker toekomstbeeld bouwde hij aan een donker universum. Dat doet hij slechts deels op zijn nieuwe plaat, omdat hij ook zijn stem een plaats geeft. Het maakt de nummers meteen een stuk toegankelijker. Een beetje indie, een beetje gewoner, een beetje minder interessant ook. Het klinkt allemaal een beetje te gelikt om te blijven boeien. Mondjesmaat gaat het wel, maar de langspeler uitzitten is teveel gevraagd.

Dan Terminus, de cyberpunker en synthwaver uit Lyon, is inmiddels toe aan zijn vijfde album en er lijkt geen sleet te komen op zijn manier van werken. Hij haalt zijn inspiratie uit videogames, Tangerine Dream en door beats gedomineerde elektronische muziek. Niet om wild op los te gaan, maar eerder om relaxt op te heupwiegen. Terminus is een maatje van Perturbator, één van de bekendste namen in dit segment. Geen samenhangend verhaal doorheen de nummers deze keer. Het is er wel, want Terminus reed met zijn auto tegen een muur en had een stevige revalidatie voor de boeg. Leven in het nu en genieten van het moment: dat is de leidraad van zijn nieuwste album. Hij klinkt als herboren, vrij van elk paradigma en dat is te horen, vrolijker dan ooit.

De oudjes van Ozric Tentacles, als een band actief is sinds 1983 mogen we dat schrijven natuurlijk, hebben ook een intrigerend nieuw album. Al is dat eigenlijk vooral de verdienste van Ed Wynne. Hij nodigde pas als alles zowat afgerond was, synthesizerspeler Silas Neptune en drummer Balázs Szende uit, net als een paar vroegere leden van de band, waaronder drummer Nick Van Gelder, die al was te horen op de allereerste cassettes van Ozric Tentacles. Wynne liet zich inspireren door de Schotse hooglanden, maar besloot tegelijk om een vermaledijde kaval, een traditionele houten fluit uit de Balkan, toe te laten. De mooi opgebouwde psychedelische synthesizertrip valt meteen in duigen als we dat instrument horen passeren. Bijna helemaal geslaagd. Laat die fluiten in hun doos en dan spreken we van een uitstekend Ozric-album.

tekst:
Patrick Bruneel
beeld:
CNJR_ICanSeeTheChurchBu
geplaatst:
di 19 jan 2021

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!