Events

Hittegrind


We hadden geen zin om ons alweer een avond te ergeren aan het in onze tuin duidelijk hoorbare gemekker dat uit de radio van onze buren schalt. Het is er te warm voor.

Ook om ons te verplaatsen eigenlijk, al hoorden we hier en daar dat het een mooie avond zou worden in de Pit’s. Een zeer warme, dat ongetwijfeld, ondanks de airconditioning.

De twee bands uit Leeds die zouden optreden, kregen hun backline de grens niet over. Brexit en andere onzin aan de douane. Gelukkig wilde het uit Aarschot afkomstige Diss Guy daar wel een mouw aan passen. Dus speelden ze zelf ook, als eerste. Als een tang op een varken tegenover de twee Britse bands, hoorden we van ingewijden. Ach, we hebben weinig verstand van powerviolence, grind en hardcore sneller dan Froome, dus we trokken ons daar weinig van aan.

Diss Guy mag dan misschien niet vernieuwend klinken, de adoratie voor vroege Black Flag is waarschijnlijk groot, hun ongebreidelde enthousiasme charmeerde alle aanwezigen. En dat waren er een heleboel, waardoor de Pit’s al snel een zweethut werd. Niet dat de band zich daardoor liet afremmen. Snoeihard en snel en het publiek binnen, roepend, tierend, zwetend en het beste van zichzelf gevend. ‘Come As You Are’, maar dan in een oerhardcoreversie. Leuke opener.

Ona Snop uit Leeds brengt eind augustus hun debuutalbum uit. ‘Geezer’ gaat het ding heten. Achttien nummers in twintig minuten. Yes. Fastcore noemen ze het zelf. En dat het snel ging. Man, man, wat ging dat drummertje tekeer. Zwetend als een kudde olifanten jutte hij de andere bandleden op. De zanger ging als een volleerd jong veulen ala Henry Rollins tekeer (ook in korte zwarte broek), klom gretig op de toog en volgde zijn drummer. De bassist en de gitarist moesten meerdere keren pauze houden, naar adem happen, terwijl de drummer ze in zijn sappige Engels bleef tergen en een nieuw nummer inzette. Hilarisch en heerlijk. Geen idee of ze de volledige plaat hebben gespeeld, maar het zal niet veel schelen. Kort en krachtig, net wat onze hersenen nodig hadden.

The Afternoon Gentlemen zijn blijkbaar grindlegendes uit Leeds, mannen die al een tijdje meedraaien in het circuit. Ze mochten de avond afsluiten, maar verprutsten een deel van de hun toegewezen speeltijd door wat te knoeien met de apparatuur. Eenmaal begonnen was het muzikaal al snel een feestje, met de obligate maar zeer efficënt onbegrijpelijke klanken uitstotende brulboei. Heerlijk. En als er niet veel tijd is om te spelen, dan speel je maar lekker wat sneller. Het zweet droop ondertussen niet alleen van de muzikanten en toeschouwers, maar net zo goed van de muren. En buiten een paar Blauwkes drinken, zorgde eigenlijk net zo min voor enige verkoeling. Grootste voordeel was dat die debiele buren tegen thuiskomst hun gemekker producerend onding hadden uitgezet.

Gezien: The Afternoon Gentlemen + Ona Snop + Diss Guy – Pit’s, Kortrijk – 26 juli 2018

Tekst: Patrick Bruneel – Foto’s: Stephan Vercaemer


Reacties