Hildur Gudnadottir – Paradiso – 03/12/2009


Bijna Sinterklaas. In het centrum van Amsterdam in de tram ontwaar ik een zingende volwassen Zwarte Piet conducteur. Bij het betreden van Paradiso tref ik een mystiek verklede Hildur Guðnadóttir aan. In vol ornaat poseert ze met cello voor onze Gonzo cameraman. Later deze avond zal Hildur tijdens ons interview uitgebreid vertellen dat experimentele muziek en de mensen die binnen dat genre bewegen haar aantrekken, omdat ze veelal ‘openminded’, speels en avontuurlijk zijn ingesteld. ‘Ik voel mij thuis in die wereld. Het kind is altijd in mij gebleven. Daar is sinds mijn prille jeugd weinig aan veranderd.’ Het zijn de voortekenen van een audiovisueel spektakel, waarbij voor Gonzo Hildur Guðnadóttir de hoofdrol speelt.

Het draait voor Paradiso eigenlijk om Fever Ray. Maar wij zijn juist gekomen voor het voorprogramma. Wat direct op valt is dat de zaal vanaf zeven uur vrij snel volloopt. Blijkbaar is een flink deel van het publiek ook nieuwsgierig naar de performance van Hildur Guðnadóttir. Dan verschijnt Hildur in een met veren versierd wit gewaad met op haar hoofd een extravagant ogende feesttooi. Op het in dikke mist gehulde podium krijgt ze het voorkomen van een albino eland. Met haar 30 minuten durende set legt ze de nadruk op de meer dynamische en repetitieve stukken van haar laatste album: ‘Erupting Light’, ‘Opaque’ en het slotstuk ‘Unveiled’. Haar concert eindigt in een ‘loop’ die ons een halfuur lang naar het begin brengt van het hoofdprogramma. Zo gaat ze vooraf in de Fever Ray flow en maakt er een totaalbeleving van.HILDUR-GUDNADÓTTIR

Na afloop van het optreden laat Hildur Guðnadóttir ons weten dat ze haar voorprogramma naadloos heeft afgestemd op Fever Ray. ‘Ik improviseer, binnen de gestelde tijd, rond een aantal repetitieve ritme- en melodiestructuren van mijn laatste album. Ik speel zeer geconcentreerd. Tegelijkertijd geniet ik van het rauwe harde zaalgeluid en het publiek. Die ‘live energy boost’ vind ik heerlijk. Ik geniet sowieso van het rondreizen en het samenwerken. In the bus I’m in a timebubble and it’s fun.’

Lees het volledige interview met Hildur Guðnadóttir in Gonzo (circus) #95 (jan.febr. 2010).  Foto: Pieter Kers.


Reacties