Events

Het Laatste Oordeel


Villa Bota zendt zijn zonen uit. Blijkbaar is een radioprogramma niet voldoende voor Christophe Ywaska, alias Teleferick, de bezieler van Klankschap. Iedere week strooit hij een portie experimentele en eclectische tonen, verpakt in een geluidssculptuur, uit in de digitale ether.

Op donderdag 4 mei stelde hij dan ook een groots spektakel voor in samenwerking met YOT, een kleine organisatie die beweging wil brengen op het domein van zingeving en spiritualiteit, samen met Jachym Vandenabeele (APONOGETON), Frederik Lucien De Laere (dichter) en Carlos Gonzalez (letterkunstenaar).  Benieuwd wat voor apocalyptische toestanden er zich gingen afspelen in de Engelse neogotische Magdalenakerk,besloot ik toch maar eens een kijkje te gaan nemen.

Hoogmoed, Hebzucht, Wellust, Afgunst, Gulzigheid, Wraak en Gemakzucht.

Twee uur en dertig minuten lang werden we ondergedompeld in de chaotische wereld van Christophe Ywaska, die moeite noch kosten had gespaard. Vanop de preekstoel draaide hij zijn zondaarsplaatjes afwisselend met Aponogeton, die zorgde voor transcendentale, donkere elektronische muziek. Tussendoor proclameerde Frederik Lucien De Laere 4 confessies waarbij zijn stem weergalmde door de kerk en Carlos schilderde er duchtig op los met zwarte inkt op 2 imposante doeken. Om het geheel nog onnoemelijker te maken, werden er op een groot scherm filmfragmenten van Tarkovsky en Jodorowsky geprojecteerd met daarbovenop laserstralen doorheen de kleurrijk verlichte kerk.

Het was dan ook een zintuigprikkelende ervaring waarbij de brouwsels van Aponogeton perfect tot hun recht kwamen in de kerkelijke ruimte. Blij dat hij toch zijn cassette “And In That Fierce And Endless Night Every Star Burned Twice As Bright” ( Wool-E tapes ) meegebracht had, ben ik verlost van alle zonden van die dag. En uiteindelijk toch stilletjes gevlucht omdat  Ywaska de laatste ongelovigen wilde overtuigen met zijn karwats….

Gezien: Klankschap, Magdalenakerk Brugge, 4 mei 2017

 

Comments


Reacties


Geen facebook? Reageer hier

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.%d bloggers liken dit: