728x90 MM

Het Beste van 2018: Tom Wouters

2018 zit er (bijna) op. Onze medewerkers blikken terug op hun cultuurjaar. Vandaag is het de beurt aan Tom Wouters. En hij blikt terug op boeken, theater, films en muziek die het jaar voor hem kleurden.

2018 zit er (bijna) op. Onze medewerkers blikken terug op hun cultuurjaar. Vandaag is het de beurt aan Tom Wouters. En hij blikt terug op boeken, theater, films en muziek die het jaar voor hem kleurden.

10. Tom Wouters – De Tsaar had last van Staar (Uitgeverij Voetnoot)
Getuigt het niet van iets te veel eigendunk om werk van eigen hand in je eigen eindejaarslijstje op te nemen? Misschien wel, maar ik blijf ontzettend trots op mijn eerste publicatie met pleziergedichten over Rusland. En zo kan ik nog eens het fantastische artwork van Henrik Barends in de kijker zetten.

9. Lump – Lump (Dead Oceans)
De krachtige stem van Laura Marling en de elektronische spielerei van Mike Lindsay (Tunng) blijkt een erg goede combinatie te zijn.

8. Sander Koollaard – Levensberichten (Van Oorschot uitgeverij)
Sinds ik het volledige oeuvre van W.G. Sebald gelezen heb, ben ik wanhopig op zoek naar boeken die me op dezelfde manier kunnen ontroeren. Dit ietwat tussen de plooien gevallen boek van Koollaard kwam daar soms akelig dicht bij in de buurt. Daarom alleen al verdient hij een plek in deze lijst.

7. F.C. Bergman – JR
Het Vlaamse theatergezelschap F.C. Bergman doet aan monumentaal theater dat risico’s durft te nemen. Soms draait dat op niets uit, maar in de beurssatire JR  – een bewerking van de postmoderne roman van William Gaddis – zat alles juist. Toneel in drie verdiepingen en vier dimensies, of zoiets. Blij dat we er bij waren.

6. Haley Heynderickx – I Need to Start A Garden (Mama Bird Recordings)
Cat Power keerde dit jaar met ‘Wanderer’ terug naar haar sadcore-roots, en daar was ik blij om. Maar het debuut van Haley Heynderickx greep me nog veel meer naar de keel. Intense singersongwriter, die wat mij betreft het grootste nieuwe talent was dat in 2018 kwam bovendrijven.

5. Yasushi Inoue – Het Jachtgeweer (Uitgeverij Bananafish)
Ze rijzen als zwammen uit de grond, uitgeverijen die vergeten of onvertaalde klassiekers naar ons taalgebied brengen. Bananafish is een van de beste uit het rijtje, wat ze dit jaar bewezen door de novelle ‘Het Jachtgeweer’ tot bij de Nederlandstalige lezer te brengen. In één ruk uitgelezen, en direct daarna een tweede keer gelezen. Dat doe ik anders nooit.

4. Roma van Alfonso Cuaron
Het moment waarop het Netflix-abonnement voor het eerst zijn geld waard was. Alle superlatieven over ‘Roma’ zijn terecht. Een film die ontroert en er in hakt, en meteen een van de beste films die ik ooit zag. Ideaal om tijdens uw vakantie te bekijken, sluit desnoods een gratis Netflix-abonnement voor een maand af.

3. Optreden Sam Amidon in Handelsbeurs Gent
Mag ik Sam Amidon een van de grootste hedendaagse artiesten noemen? In de niet helemaal gevulde Handelsbeurs in Gent – komaan mensen, waar zaten jullie? – liet hij zien waarom. Hij brengt de folk van zijn voorouders tot leven. Of is het jazz? Sam Amidon maakt tijdloze muziek nog tijdlozer.

2. Brecht Evens – Het Amusement
We hebben altijd wel genoten van de strips van Brecht Evens, maar wat hij met ‘Het Amusement’ doet is van een heel nieuw niveau. De manier waarop hij het verhaal van zijn eigen burn-out in een meerlagige vertelling giet is geniaal. Tekst, beeld: alles schuift naadloos in elkaar en het vertelplezier spat er af. Een boek waar je zelfs na het lezen nog uren in kan bladeren. Absoluut meesterwerk.

1. Maurice Pons – De Seizoenen (Uitgeverij Vleugels)
Uitgeverij Vleugels heeft met zijn Franse reeks al heel wat meesterwerkjes uit de vergetelheid gehaald. In 2018 wierpen ze me haast nonchalant Maurice Pons voor de voeten, en ik ontdekte een nieuwe favoriete schrijver. In ‘De Seizoenen’ krijg je literatuur voorgeschoteld zoals die vandaag nauwelijks nog wordt geserveerd: grotesk, macaber en met een grote passie voor de verbeeldingskracht van de mens. Ik zie mijn literatuur het liefst ontsporen, Maurice Pons heeft dat begrepen.  En hoe vaak gebeurt het dat je kippenvel tijdens het lezen krijgt?

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!