Events

Het beste medicijn


Het concept van de Leuvense concertreeks Elsewhere is simpel. Een bijzondere locatie en bijzondere muziek. Meer was er ook afgelopen week niet nodig om een mooie avond te beleven.

Elsewhere is een samenwerking tussen Kunstencentrum STUK, cultureel centrum 30CC, de erfgoedcel van de Stad Leuven en de Dienst Cultuur van KU Leuven. Een hele mond vol maar het resultaat mag er telkens wezen. We waren bijvoorbeeld danig onder de indruk van de avond met Daghraven en Inwolves in de machinezaal van het Thermotechnisch Instituut van de KU Leuven. De daar opgestelde gigantische motoren dreunden mee met muziek van beide projecten. Of die avond met Nathan Wouters en Razen waar we, in het Museum voor Dierkunde, gezeten onder het skelet van een Groenlandse Walvis betoverd werden door de muziek.

Afgelopen week streek Elsewhere neer in Histaruz, het historisch museum van het UZ Leuven. Onder het kruisbeeld van de kapel van dat gebouw traden Otto Lindholm en The Alvaret Ensemble op. De avond werd geopend door de in Brussel wonende Otto Lindholm. Hij nam de bezoekers met behulp van zijn contrabas en elektronische hulpmiddelen mee op een donkere trip doorheen zijn muzikale universum. Subtiel schoven de klanken over elkaar heen. Toegewijd luisterden de aanwezigen naar wat de man tevoorschijn toverde. Tijdens de pauze dwaalden we rond in de kamers vol historische medische toestellen. Van sommige kon je het medische nut betwijfelen, dat leken eerder foltertuigen. Na deze pauze was het de beurt aan The Alvaret Ensemble. Dat is een collectief rond Greg Haines. Op deze tournee wordt hij vergezeld door Romke Kleefstra, Sytze Pruikma en dichter Jan Kleeftstra, aangevuld met de Poolse violiste Olga Wojciechowska en de Portugese celliste Joanna Guerra. Dit zeskoppige collectief gaat na deze tournee een album opnemen. Op basis van wat we hier hoorden zijn we alvast benieuwd. De vaak minimalistische pianoklanken van Haines werden door de anderen subtiel ingekleurd. En vooral het moment waarop ze in de tweede helft van het optreden opbouwden naar een climax was adembenemend. Dat soort momenten had er misschien nog iets vaker mogen inzitten om over de hele lijn te blijven boeien.

Ondanks de aanwezige medische marteltuigen was deze editie van Elsewhere dus geen marteling, eerder een zalving. Balsem voor het gehoor. Muziek als het beste medicijn in deze verwarrende, bizarre tijden.

Gezien: Elsewhere #6 met Otto Lindholm en The Alvaret Ensemble, Histaruz Leuven, 7 december 2016

Tekst: Maarten Timmermans – Foto’s: Stephan Vercaemer


Reacties