Agenda

Haperende Mens Festival Ldt Edition


OT301, Amsterdam

12 / 10

Haperende Mens en Occii on Tour presenteren op zondag 13 september een kleine variant van het Haperende Mens festival in de OT301. Te verwachten is een combinatie van disfunctionele, overweldigende en confronterende muziek en kunst. Line-up: Puce Mary, To Live and Shave in L.A., Black To Comm, Dennis Tyfus (No Choice Tattoos), YADER + M.T.B.A.

Puce Mary

Puce Mary is het soloproject van de Kopenhaagse experimentele muzikante Frederikke Hoffmeier. Puce Mary kiest telkens een andere muzikale weg en is voortdurend in ontwikkeling. Tijdens een nog relatief korte carrière heeft ze de weg naar de top van de huidige industriële muziek scene snel gevonden.. Eigen Releases en samenwerkings- verbanden uitgebracht op labels zoals Second Sleep (IT), Posh Isolation (DK) en Nordisk Klub (DK) maken Fredrikke’s werk als Puce Mary moeilijk te categoriseren. De muziek heeft ongetwijfeld een sterke Industrial kern heeft met uitspattingen richting de power electronics.

Dennis Tyfus

Dennis Tyfus (echte naam Dennis Faes, Antwerpen, 1979), is een Belgische beeldend kunstenaar en musicus die een dubbelzinnige relatie heeft met de kunstwereld. Zijn punk attitude plaatst hem vaak buiten de officiële kunst, toch neemt hij deel aan “klassieke” tentoonstellingen, en hij werkte o.a. in opdracht van het Museum van Hedendaagse Kunst te Antwerpen.

Als 13-jarige was hij assistent bij Radio Centraal, vanwege zijn interesse in punk richtte hij Later
platenlabel Ultra Eczema op, dat allerlei obscure muzikale genres uitbrengt. Hij produceerde als kunstenaar platenhoezen voor o.a. Battery Park & ​​posters en T-shirt ontwerpen voor Sonic Youth. Met zijn noise-project Vom Grill opende hij voor Sonic Youth’s Kim Gordon.
Het boek Verleden tijdsbesteding is een collage van zijn werk, georganiseerd in 320 verschillende kleuren. Ook maakte hij een grote hoeveelheid ‘niet houdbare’ kunst, zoals posters, flyers, die doorgaans na het evenement worden verwijderd. Hij werkt vaak met schilder Vaast Colson.

Tyfus schilderij Plasticland werd in beslag genomen door de afdeling Justitie van Antwerpen vanwege onfatsoenlijkheid. Het werk toont een peuter meisje dat orale seks heeft met Adolf Hitler. In 2011 verwijderde de Belgische spoorwegen zijn videowerk Gargles van Ipanema van het station Mechelen-Nekkerspoel met als reden dat te veel klachten waren. Het werk toont een oudere dame erotische dansend op het nummer The Girl from Ipanema.

In opdracht van ‘Vlaams Bouwmeester’ maakte Tyfus en zeven andere kunstenaars een cohier (administratief document) over kunst in de openbare ruimte. Hij werkte aan een overzichtstentoonstelling van de werken van Fred Bervoets voor het Museum van Hedendaagse Kunst te Antwerpen. Tyfus werkte ook mee aan een tribute-show voor Willy Vandersteen, waarvoor hij zijn eigen versie van de Suske en Wiske karakter Lambiek presenteerde.

TLASILA (To Live and Shave in L.A.)

Gevormd in 1990 (door Tom Smith Frank “Rat Bastard” Ben Wolcott)
Nu een volwaardige collectief bestaande uit bijna 20 leden, To Live and Shave in L.A. hebben tientallen albums op een verscheidenheid van internationale labels uitgebracht en hebben sindsdien met wisselende frequentie over de wereld getoerd.

Tijdens deze 25-jarige limbische Blitz ze hebben pro actief aangevallen, mishandeld en cryptisch geredetwist met composities die tegelijkertijd dienst doen als culturele kritiek. Veelzeggend is hun primaire doel, TLASILA zelf . Smith beschreef To Live and Shave in L.A. als “antithese, een energie uiting op de kruising van de esthetische walging.” Hun werk is geen gemakkelijke route door een kwart eeuw van improvisatie. TLASILA walks the walk en maakt het gesprek ontcijferbaar, maar bevreemdend mooi. Hun weg door sonische grenzen heen scheurend, gekoppeld aan het slopen van culturele mythologieën met een kinetische melange van gewelddadige, steeds wisselende musique concrète constructies d.m.v. versplinterde elektronica en grimmige dramatische geluiden. Hun openlijke vijand is genre zelf, hun uiteindelijke doel, onbestuurbare onwetendheid.

Op de tour september zal TLASILA bestaan uit; Hongaarse percussionist Balazs Pandi, Australische performance kunstenaar Lucas Abela, de in Atlanta gevestigde componist Graham Moore & Tom Smith Frank.

BLACK TO COMM

Black Om Comm is het alias van uit Hamburg, Duitsland afkomstige Marc Richter.
Sinds 2003 bracht Richter 8 albums op diverse labels uit, waaronder het veel geprezen “Alphabet 1968”, een monolithisch 36 minuten één-akkoord drone CD, 2011’s een vinyl samenwerking met beeldend kunstenaar Mike Kelley, en drie albums op zijn eigen Dekorder label. Zijn soundtrack voor de film EARTH vaan Singapore kunstenaar Ho Tzu Nyen kwam uit 2012. Zijn laatste album, een self-titled dubbelalbum werd uitgebracht in 2014.

Richter maakt gebruik van vinyl en schellak loops, antieke elektronische & pomp orgels, een Argeiphontes harp, YouTube samples, stem en veldopnames gecombineerd met diverse kleine akoestische en elektronische instrumenten. Gebruik makend van effect apparaten om complexe multi-layered collage werken met de organische warmte en patina van vintage opnamen en futuristische technologie te mixen. Hoewel de analoge structuur van zijn muziek een bijna romantische liaison met het verleden beschrijft is het verre van openlijk nostalgisch. In tegenstelling tot de overgrote meerderheid van de zogenaamde experimentele muziek zijn output is vaak beklijvende droomachtig melancholisch en catchy. Hoewel invloeden van Musique Concrete en Minimal Music van de 60’s en 70’s niet kan worden ontkent overstijgt Black To Comm’s output genres en condenseert in luchtige song-gebaseerde strukturen.

November 2014 ging Richter’s eerste multi-channel stuk in première in de 47-speakers Kubus Hall in ZKM Karlsruhe. In 2015 kreeg hij een opdracht van INA-GRM voor een nieuwe multi-channel te componeren voor première in Parijs 22 januari 2016.

Ook runt hij sinds 2003 het Dekorder label met releases van Felix Kubin, Sculpture, Giuseppe Ielasi, The Hafler Trio, Asmus Tietchens, Andrew Pekler, kemialliset ystävät, Stephan Mathieu, Experimental Audio Research, Richard Youngs, Excepter en vele anderen.

Yader (Jooklo + Bear Bones spelen als nieuw trio Onder de naam Yader)

Yader is een nieuw trio dat bestaat uit de Italiaanse buitenissig-jazz Duo Jooklo (Virginia Genta – saxofoons & David Vanzan – drums) & de in Brussel gevestigde Venezolaanse elektronica mastermind Ernesto Gonzalez.

Bear Bones, Lay Low is het power drone project van Ernesto Gonzalez bekend vanwege zijn energieke muur van geluid met gitaar fuzz, vocalen, tapes en een hoop effecten.
Sinds 2003 brengt Jooklo hun intense en betoverende muziek over de hele wereld en boeiend een divers publiek van ‘jazzliefhebbers tot noise en punk-rock liefhebbers, het duo werkt aan een geheel eigen onderzoek dat beschreven werd als de meest krachtige uitdrukking in “gratis muziek” heden ten dage, elke vorm van definitie overstijgend, rechtstreeks naar de kern van geluid gaand.

De combinatie van deze artiesten leverde het Yader project op.


Reacties