Geluid

King Gizzard & The Lizard Wizard

Gumboot Soup

Artiest:King Gizzard & The Lizard Wizard
Titel:Gumboot Soup
Label:Flightless
Distributeur:PIAS


Vijf albums uitbrengen, dat was de betrachting van de band in 2017. En kijk, op 31 december verscheen de vijfde, ‘Gumboot Soup’ getiteld. Een prestatie op zich, zo mag je wel stellen. Dit laatste album uit de rij werd (momenteel) evenwel enkel als digitale download uitgebracht. Maar daar vallen wij niet over.

Dat vijfde album beginnen met een song met als titel ‘Beginner’s Luck’, daar vallen wij evenmin over, het ontlokt ons zelfs een zuinige glimlach. Geen verassingen op dit album, King Gizzard &The Lizard Wizard doen hier gewoon weer waar ze goed in zijn: het verder exploreren van hun muzikale universum met licht psychedelische songs die getuigen van vakmanschap.

Dat er van deze plaat al eerder een paar songs als single werden uitgebracht (‘The Last Oasis’, ‘Beginners Luck’, ‘Greenhouse Heat Death’ en ‘All Is Known’) wil evenwel niet zeggen dat deze plaat een veredelde verzameling b-kantjes zou zijn. Het waren gewoon songs die op geen enkele andere plaat van 2017 pasten of na het uitbrengen van die platen werden geschreven, volgens zanger Stu Mackenzie.

Evenwel geen concept, rode draad doorheen deze plaat, wat op veel andere platen van hen wel het geval is. Of het moet het catchy popgevoel en de knipoog naar de jaren 1960 zijn dat de meeste songs in zich dragen.

‘The Great Chain Of Being’ is de spreekwoordelijke uitzondering op de regel: een door droge riffs gedragen stomper waardoor je vuist willens nillens de lucht in gaat.

Fans van de band gaan zich geen buil vallen met deze plaat, integendeel, het kan zonder blozen in het rijtje van hun 2017 releases gaan staan en bij uitbreiding in gans hun discografie. Sterke stoot, die vijf albums in één jaar. Een nog sterkere stoot om vijf kwalitatief hoogstaande albums te maken.

Reacties