Gregory Alan Isakov

Proef ‘This Empty Northern Hemisphere’. Laat de schoonheid van dit vierde Isakov album een plekje in je hart veroveren. En neem de proef op de som door hem te gaan zien deze komende week in Nijmegen en Amsterdam, o.a. als voorprogramma van Devotchka.

GregoryAlanIsakov.photo
Gregory Alan Isakov

Singer-songwriter Gregory Alan Isakov viel met het album ‘This Empty Northern Hemisphere’ net buiten mijn eindjaarlijstje van 2009. De dood van Vic Chesnutt, december 2009, deed me besluiten te kiezen voor ‘At The Cut’. Toch vindt het album ‘This Empty Northern Hemisphere’ met steeds grotere regelmaat mijn cd-speler. Vooral de productie blijft intrigeren. Afgelopen zondag stond Isakov voor de tweede maal op het podium in Leiden. Vanwege zijn ondergeschoven plek tussen het geweld van grote artiesten als Sufjan Stevens, Calexico, Iron & Wine, Damien Rice en Teitur kan Isakov zich jammer genoeg niet veroorloven een eigen begeleidingsband de oceaan te laten oversteken voor een korte tournee door Nederland. Hij moet het ditmaal alleen doen samen met gitarist/zanger Ramaya Soskin.

Isakov is oorspronkelijk geboren in Johannnesburg, Zuid Afrika en verhuist op jonge leeftijd naar Philadelphia, VS. Momenteel woont en werkt hij in Boulder, Colorado. In 2003 verschijnt zijn eerste album ‘Rust Colored Stones’. Hij bouwt sinds die tijd gestaag aan zijn oeuvre, terwijl hij zich toelegt op diverse religieuze studies. Ondanks deze achtergrond en zijn Joodse afkomst wordt zijn werk niet gekenmerkt door zwaar filosofische verhandelingen. Zijn teksten bestaan voornamelijk uit beschrijvingen van  alledaagse gebeurtenissen in ons harde aardse bestaan. Muzikaal put hij uit vormen van ‘straat’ muziek, zoals folk, country en blues. Het zijn echter niet de harde elementen uit deze genres, die hij naar voren haalt in zijn composities. Hij kiest voor melancholie en lyriek door zowel qua stemgebruik als akkoordenschema’s onverwachts in mineurkleuringen zijn zalvende refreinen te verwerken. Zijn kracht en kunde is dus vooral terug te horen in zijn arrangementen.

Een minimale bezetting, samen met Ramaya Soskin in Q-bus, kan Isakov dan ook makkelijk aan. Nummers als ‘Evelyn’, ‘That Moon Song’ en ‘This Empty Northern Hemisphere’ worden krachtig, bijna uptempo ‘metal’ achtige uitgevoerd. Dit in tegenstelling tot de versies op zijn laatste album, die worden gedragen door prachtige strijkersarrangementen (cello en viool) van zijn achtergebleven begeleidingsband. Isakov en Soskin bouwen de set breed op en spelen daarbij niet op veilig. Nieuw nog onuitgebracht werk wordt afgewisseld met bekend materiaal. Ruige en hartverscheurende songs worden goed gedoseerd. Nergens wordt een noot te veel gespeeld, daar Isakov gaat voor compactheid. De ‘klassiekers’ worden halverwege de set gespeeld en niet als afsluiter. Nee, aan het eind trakteer je de mensen op iets nieuws. En dat proeft zo goed, dat je smacht naar meer.

Q-bus, Leiden, 19 juni 2011

Extra

Nog deze week te horen in Amsterdam op dinsdag 21 juni in CC Muziek Café en donderdag 23 juni in de Melkweg. Plus woensdag 22 juni in Doornroosje, Nijmegen.
Later dit jaar is concert in Q-bus (podium met avontuurlijke programmering wereld-, roots- en folk-muziek) te beluisteren bij de Concertzender.

tekst:
Hessel Veldman
beeld:
GregoryAlanIsakov.photo_
geplaatst:
ma 20 jun 2011

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!