Columns

EDITORIAAL: Gonzo (circus) #98 – deel 2


Gonzo (circus) goes iPad … of toch niet ?

Gonzo (circus) goes iPad

Beste lezer,

Viel je van je stoel toen je de nieuwe Gonzo (circus) onder ogen kreeg? Kreeg je een afschuwelijke woede-aanval omdat je net je abonnement had verlengd? Of verscheen er een brede grijns op je gezicht? De meesten onder jullie begrepen de ironie van het editoriaal over papier en iPad in Gonzo (circus) #98. Prachtige lofzangen op papieren tijdschriften en in het bijzonder Gonzo (circus) bereikten ons per mail en via de website. Waarvoor heel veel dank. En bij wie het kwartje/de frank pas wat later viel, borrelden hevige smeekbedes op om vooral de papieren Gonzo (Circus) nog vele jaren voort te zetten.

En dat zijn we ook van plan: op papier kunnen we onbegrensd onze gedachten en onze meningen kwijt in woord (van auteurs met bagage) en beeld (van eigen fotografen en illustratoren). Maar bovenal is een papieren tijdschrift platformonafhankelijk. De lezer is niet gebonden aan een ‘reader’ van een bepaald bedrijf. Dat zou ook niet passen bij een tijdschrift als Gonzo (circus). We wensen niet afhankelijk te zijn van de commerciële grillen van de bedrijven die e-readers en de bijbehorende content leveren. Om dezelfde redenen werken we bijvoorbeeld ook zoveel mogelijk met open source software.

Tegelijk zijn we ons ook bewust van de mogelijkheden die de digitale media bieden als verrijking van het papieren tijdschrift. Het biedt ons de mogelijkheid om bijna 20 jaar inhoud van Gonzo (circus) steeds verder te ontsluiten op manieren die op papier onmogelijk zijn, en om mobiele en online toepassingen te ontwikkelen met meerwaarde voor de Gonzo-lezer. In het verlengde van wat we in de papieren Gonzo (circus) ook doen door het opnemen van uitgebreide referenties naar oudere artikelen, websites, tracks op Mind The Gap etc. iPad is – ondanks wat de hype ons wil doen geloven – daartoe een middel, geen doel op zich.

Belangrijk voor Gonzo (circus) is ook het maken van een redactionele keuze uit het overvloedige aanbod geluid en beeld – niet met het opgeheven vingertje, maar wel met enthousiasme en kennis van zake. Redactionele keuzes en zorgzame aandacht voor de vorm en inhoud maken van Gonzo (circus) het (papieren) tijdschrift dat het nu is en hopelijk nog lang zal blijven.

Met jullie enthousiasme en steun gaan we door als papieren tijdschrift – als het van ons afhangt nog honderden afleveringen. Een nog grotere lezersschare zou hierbij een extra steun in de rug zijn; jullie kunnen daarbij helpen door bijvoorbeeld Gonzo (circus) verder te promoten in jullie eigen sociale en culturele netwerk. Of simpelweg door zelf een abonnement te nemen en een vriend(in) er eveneens een cadeau te doen. Als je speciale Gonzo (circus) #100 zeker in de brievenbus wilt hebben, neem dan tijdig een abonnement. Wij werken in de tussentijd aan handige applicaties waarmee we onze (oudere) content breder en dieper kunnen ontsluiten. Zodra de eerste iPad-toepassing online gaat, laten we dit weten via onze e-nieuwsbrief.

Intussen wensen we je veel leesgenot in de papieren nieuwe Gonzo (circus).

Voor de redactie,

(gh)

(msch)

(rt)


Reacties


 1. Naam
  Gerard
  Bericht

  Nog even over dat 2.0-element aan Gonzo (circus). Ja, het fysieke blad moet blijven, er gaat niets boven papierachtige media waar het lezen betreft. Edoch is het mooi dat Gonzo nadenkt over wat daar náást nog geboden kan worden.
  Ik zette mij weer eens tot het herlezen van de muziekrecensies, in #98, een favoriet onderdeel van GC. En ja, dat maakt toch echt nieuwsgierig naar de muziek zelf. De gewaardeerde Gonzorecensenten slagen er telkenmale dusdanig goed in muziek in woorden te vangen (een knappe prestatie, het zij maar eens gezegd!) dat ik het dan ook wel eens in het echt wil horen.
  Zou het geen optie zijn om ‘alle’ besproken platen op een Gonzoluisterpaal te zetten, die je dan als abonnee via gonzocircus.com kan beluisteren?
  Dat dat niet voor niets kan snap ik ook. Dus qua multimediaal businessmodel kan ik mij voorstellen dat je voor zo’n dienst extra moet betalen. De vpro doet het weliswaar gratis op 3voor12.nl, maar die ontvangen dan ook publieke middelen. Ik zou best bereid zijn om bij wijze van jaarlijks plusabonnement een euro of – laten we zeggen – 5 of 10 extra te lappen om de gerecenseerde platen ook daadwerkelijk te kunnen beluisteren.

 2. Naam
  Pat De Witte
  Bericht

  Long live Gonzo!!!!! Het beste muziekblad!(voor mij toch!)

 3. Naam
  Gerard
  Bericht

  Geachte redactie,

  Een korte wijle nadat Gonzo #98 bij ondergetekende op de deurmat viel, las ik het redactioneel. Mijn primaire reactie daarop:

  Wat gaan we nou dan toch beleven: we gaan toch niet het edele, ‘k zou haast zeggen: sacrale, papieren medium van het muziektijdschrift Gonzo (circus) vervangen door een bloedeloos en virtueel enen-en-nullen 2.0-gebeuren? Kijk, dat u een fijne website NAAST het dodeboom-mediale Gonzo aanbiedt, is uiteraard zeer te waarderen; maar IN PLAATS VAN? Gekkies toch. En dat ook nog als iPad-applicatie, waardoor de lezer gedwongen wordt de beurskoers van AppleTM tot nog hoger niveau te doen stijgen!

  Neen, dit gaat niet de goede kant op. Muziekliefhebbers die ook zweren bij vinyl en desnoods obscure cassette-uitgaven, doet u juist een groot plezier met een Echt Tijdschrift, dat ruikt naar papier, waarvoor bij lezing geen energieverslindende apparaten hoeven te draaien, en dat nog steeds leesbaar is als de energievoorziening is uitgeput na het vallen van de Bom, want-het-komt-er-toch-wel-van-het-geeft-niet-of-je-rent.

  Gelukkig herken ik in uw redactioneel het u zo eigen ironische taalgebruik, waarbij zeker het woord ‘superkek’ u prettig opzichtig door de mand laat vallen. Een uitstekende uitnodiging voor een lofzang op de papieren Gonzo (circus), welke ik met deze reactie graag aanvaard heb. Ik zie dus vol goede moed uit naar het 100e papieren exemplaar, en het 99e, en alle volgende nummers. En wordt in deze goede moed gelukkig gesterkt door het (dan toch) digitale e-redactioneel op gonzocircus.com.

  Groet,
  Gerard

 4. Naam
  smellers guy
  Bericht

  Oef !!! Na enkele slapeloze nachten toch weer om m’n gemak.

  Gonzoist sinds nr. 8

 5. Naam
  jan quisthoudt
  Bericht

  Ik kreeg een koude douche toen ik het editoriaal van het juli-augustusnummer begon te lezen. Vorig jaar nog een bevraging bij de lezers, conclusies die op een – naar ik aanneem – verstandige manier getrokken worden, engagementen die aangegaan worden naar de lezer toe, een “mission statement” dat gemaakt wordt in de zin van “wij willen een papieren kwaliteitsblad blijven” en dan dit !! Ik was er de eerste tien regels niet goed van. Maar de verdere lectuur van het editoriaal bracht mij weer aan het twijfelen. Ik blijf daardoor hopen dat het gaat om een – geslaagd !! – ironisch artikel, bedoeld om polemiek uit te lokken. En als ik het aantal reacties zie, is dat zeker gelukt.
  Ik vermoed dan ook dat we in november nog nummer “100” in een extra-feesteditie letterlijk in handen zullen kunnen houden. En dat dat ook nog het geval zal zijn in 2011.
  Digitaal is ok als aanvulling, maar niet als basismodel voor datgene waar Gonzo voor staat. Houden dus dat papier !
  Jan Quisthoudt

 6. Naam
  jan
  Bericht

  En nu blaas ik euforisch op die tuba: ‘dat dacht ik wel’ en ‘merci’!!

 7. Naam
  Tom
  Bericht

  Hoera. Is ook veel belangrijker nieuws dan het voetbal (ik woon in NL en daar maakt men nogal ophef over het balletje trappen). Het door jullie vermelde maken van een redactionele keuze is denk voor de meeste lezers de reden om Gonzo te lezen, meer nog dan de papieren vorm. Maar ik ben er blij mee hoor.
  En als jullie apps gaan maken vergeet dan a.u.b. Android niet?

Er zijn geen reacties mogelijk.%d bloggers liken dit: